Felicia Torpman.
Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?, skriver Felicia Torpman i en debattartikel på Nyheter24. - Foto: Privat och Fredrik Sandberg/TT

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje gång det väntas löning i det här landet är det alltid någon som blir bitter och brusar upp över att “staten snor pengar.” 

“Varför ska jag betala så mycket i skatt för? Det tar ju aldrig slut, jag betalade skatt förra månaden också!"

"Vilket jävla sosseland vi lever i!”

Till dig som klagar - snälla, jag ber dig - tänk till. Uppenbarligen har du missat några viktiga detaljer. 

Sverige är ett välfärdsland och det är något som vi ska vara stolta över. Ett modernt och starkt välfärdssamhälle bidrar till jämställdhet och trygghet för alla, oavsett vilken familj man råkar födas in i. 

I ett modernt och starkt välfärdssamhälle ska vården vara jämlik och tillgänglig, skolan bra och likvärdig och äldreomsorgen god och rättvis, för att nämna några exempel.

Sveriges välfärd ska inte vara till salu. Den är här för att stanna och den ska rustas ännu starkare. 

Du som klagar. Är du medveten om att dina skattepengar går till polisen du ringer när du blir utsatt för ett brott, till sjukvården du besöker när du blir sjuk, till förskolan du lämnar dina barn på och till din mormors hemtjänst och äldrevård? Det verkar inte som det. 

Men vet ni? Jag kan vara fruktansvärt arg på skatten jag också. När vissa skattepengar går till helt fel saker.

När skattepengar går till obegränsade vinstuttag istället för till fler lärare i skolan till exempel. Då skulle jag nästan vilja skrika rakt ut i ren desperation. Likt ett barn.

Läs även: Jag är klar med allt hat – därför lämnade jag SD

Vad gör den annars klagande klubben då? Pratar om annat. Vill inte lyssna. Ser inte alls problematiken. Då, helt plötsligt, spelar skattepengarna ingen roll. Alltså. Den klagande klubben vill inte betala skatt men när skatten går till helt orealistiska saker är det ingen big deal.

Förstår ni logiken? Det gör inte jag. 

Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker. Under tiden du klagar ägnar vi andra tiden till att känna tacksamhet. 

Tacksamhet för att vi lever i ett land där alla bidrar efter förmåga. Där alla människor räknas och där alla människor ska ha samma chans. Och samtidigt lägger vi vår energi på att skatten ska gå till välfärden - inte till vinster. 

Du som är stark idag. Imorgon kan det vara du som är svag och behöver samhällets hjälp som *trumvirvel* finansieras av skattepengar. 

Solidaritet framför allt! 

Felicia Torpman är en aktiv medlem i Socialdemokraterna.

Vill du också skriva en debattartikel? Skicka den till tips@nyheter24.se!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.