Stephen Kirk
Stephen Kirk

"Tror inte Feministiskt Initiativ på sin egen politik?"

DEBATT. Liberalen Stephen Kirk ifrågasätter hur ett parti som ofta vill tvinga på andra styrelser kvotering, själva kan ha en styrelse med endast en man av totalt 15 ledamöter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Replik

Nyheter24 har pratat med Feministiskt Initiativ som i sin tur har lovat att skriva en egen debattartikel där de bemöter kritiken Stephen Kirk framför. Denna artikel kommer att publiceras på Nyheter24 Debatt någon gång under de närmaste dagarna.

Feministiskt Initiativ är den mesthögljudda förespråkaren av påtvingad kvotering i styrelser. Hur långt AndersBorg än vill gå, kan man vara säker på att Fi vill gå två steg längre. Utöverkvotering förespråkar Fi även att stadsbilden ska vila på samhällsbyggande med“feministisk värdering och analys”.

Kanske mestintressant med FeministisktInitiativ är dess styrelsesammansättning. I dagsläget består styrelsen av15 individer – kända namn som Gudrun Schyman blandas friskt med ungakvinnliga talanger. Ögnar man genom listan kan man dock inte undgå att noteraen gemensam faktor kring hela styrelsesammansättningen.

Endast en av dessa 15 är folkbokförd som man. Ja, Sverigesstörsta förespråkare av kvotering har en man i en styrelse på 15 personer.Tittar man på riksdagslistan och EU-listan blir det inte mycket bättre – Fi:smer jämställda deltagarlista är riksdagslistan, som till 85 procent består avkvinnor, medan listan till Europaparlamentsvalet lyckas nå 90 procent kvinnor.

En rimligförklaringsmodell är att detär få kompetenta män som kan tänkas vilja arbeta med feministiska frågor. Enrimlig invändning, och den kompetensfördelningen har Fi naturligtvis bättreinsyn i än någon annan. Det bör dock tas upp att Jens Spendrup menade att justdetta kunde vara en faktor bakom dagens könssammansättning i styrelser – någotsom inte uppskattades av Fi:s kanske mest kända riksdagskandidat, GudrunSchyman. “Han är en illustration till varför det behövs regler inomnäringslivet för hur man rekryterar människor. Det är inte bra med en sådaninkompetens på en sådan befattning som ordförandeposten i Svenskt Näringsliv”sa Gudrun Schyman till Expressen.

En annanmodell är att det är helasektorn det är fel på, och inte en individuell styrelse – Fi:s styrelse skaalltså agera en slags motpol till detta. Det blir dock ironiskt att manlättvindigt argumenterar för påtvingad kvotering i alla andra styrelser,samtidigt som man har en 14:1-fördelning i sin egen. Med Fi:s modell bordeSverige alltså sträva efter global jämställdhet genom att bara tillsättakvinnor på alla beslutande poster i alla samhällssektorer.

VillFeministiskt Initiativ växa från att bli ett marginaliserat enfrågeparti till ett potentielltriksdagsparti, måste man börja visa att man är helt övertygad att de lösningarman förespråkar fungerar. Ett bra första steg är att kvotera sin egen styrelseinnan man börjar tvinga andra att kvotera sina. Feministiskt Initiativ behöverhelt enkelt börja tro på sin egen politik.

Stephen Kirk - Liberal, analytiker och KTH-student

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Feministiskt Initiativ kvotera in fler män i sin styrelse?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.