Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Vänster: "Privata bolag ska inte göra vinst på skattepengar"

- 21/02/2014, 15:00 -
Stefan Lindborg, Ung Vänster

Stefan Lindborg, Ung Vänster

Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg skriver om varför han vill stoppa vinster i välfärden.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under de senaste decennierna har skolan blivit en marknad där giriga företag strävar efter att maximera avkastningen av sitt kapital. I debatten om företagens vinstjakt på skattemedel hörs ofta röster som säger att så länge kvaliteten är bra är vinstutdelningen inget problem. Det är ett teoretiskt resonemang som saknar förankring i verkligheten. Vinstintresset skapar andra drivkrafter och det finns alltid någon som får betala priset för ägarnas vinster. Under de senaste åren har vi genom media matats med beskrivningar av vinstslöseriets effekter. Det har till exempel handlat om skolor som stänger igen mitt under terminen eller skolor som tackar nej till elever som de tror kommer försämra skolans rykte. Inför valet är huvudfrågan om vi ska ha en skola där företagsvinster överordnas alla elevers rätt till kunskap och till en bra utbildning.

Det är ingen slump att lärartätheten är lägre i privata skolor som drivs i aktiebolagsform. Heller inte att de fristående skolorna lägger mindre resurser på elevhälsovård, har färre specialpedagoger och lägre lärarlöner. Vinsterna i de privatägda skolorna uppstår inte ur ett tomrum, pojken med guldbyxor finns inte någon annanstans än i sagorna, utan vinsterna är ett resultat av att annat får stryka på foten. I ett läge där mer än var fjärde elev efter tre år lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg är det inte konstigt att många frågar om vi har råd att fortsätta med detta vinstslöseri i skolan.

När JB Education gick i konkurs under sommaren blev framtiden osäker för närmare 15 000 elever. Elever i Sverige ska vara trygga med att deras skola inte går i konkurs och stänger igen mitt under terminen, som eleverna på Karlstads idrottsgymnasium råkade ut för under förra året. De här två exemplen är inte ”misslyckanden”, utan visar på en skolmarknad som fungerar så som den kan förväntas fungera. När vinstintresset tillåts vara drivkraften kommer skolkapitalisterna bara vara intresserade av att driva skolan vidare så länge vinsterna är tillräckligt höga. Ingen ska behöva komma till skolan en morgon och mötas av beskedet att han eller hon inte längre är tillräckligt lönsam. Det är ytterligare en anledning till varför vinstintresset inte hör hemma i skolan.

Höstens val utgör ett viktigt vägskäl för Sverige. Antingen kan vi fortsätta tillåta att skattemedel blir till vinster i privata företag eller så ser vi till att sätta elevers rätt till kunskap och en bra utbildning i centrum. Vår modell för skolan är enkel och tydlig: Inte en enda skattekrona ska bli till aktieutdelningar, vinster hos riskkapitalister eller hamna i några skatteparadis. Pengar avsedda för utbildning ska gå till just utbildning, varenda krona ska komma elever och lärare till del. Den fria etableringsrätten ska avskaffas och inga skattemedel ska gå till vinstsyftande företag. Ung Vänster kräver att en ny regering gör upp med den privata vinstjakten i skolan. Först då kan vi bygga ett Sverige för oss unga.

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Tycker du att skattepengar ska kunna användas för vinster i privata företag?