Foto från Dreamhack, samt Mary X Jensen
Foto från Dreamhack, samt Mary X Jensen - Foto: Scanpix

IT-pedagog: "Att spela datorspel utvecklar barn och unga"

Mary X Jensen, fil.kand IT Pedagogik, skriver om den moderata riksdagsledamoten Tomas Tobés utspel om att barn och unga ska spela mindre datorspel. Forskning på området visar tvärt om att spel kan hjälpa barn att utvecklas.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Närmoderate skolpolitikern Tomas Tobé uttalar att föräldrar bör hindra sina barnför att spela för mycket datorspel är det lätt att bli lite skärrad. För makentill förenkling av problem kanske är typiskt för det politiska men inte merrätt för det. Visst finns det de som har problem med datorspelandet, men det ärindivider som har andra typer av problem som inte direkt kan härledas till justdatorer även om det är en enkel lösning. Här krävs andra metoder. Dessutom kanman ha funderingar kring vad politiken egentligen ska lägga sig i.

När minaegna barn var små på 70-talet så betraktades videon som en av de störstafarorna för allmänheten och särskilt för de små. Föräldrar varnades för attbarnen såg för mycket våldsvideos. Den värsta hette Motorsågsmassakern. Enlärare ringde hem och klagade på att ett av mina barn såg för mycket påvåldsvideos hela nätterna. En helt otrolig bild av en unge som somnade som enstock innan middagen var avklarad och det läskigaste barnen här i huset tittadepå var Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Den är å andra sidan riktigtotäck för barn att se ensamma.

Det ärdet sista där som förmodligen är själva knäckfrågan. Tekniken ska intebetraktas som en barnvakt, föräldrar bör delta i sina barns aktiviteter ochvara delaktiga i dem. Barn ska inte lämnas ensamma, vare sig med datorer ellerannat.

Redan på70-talet beskrevs:

”Dagensungdom växer upp i en elektronålder som hittills varit omöjlig att ensföreställa sig. Den äldre generationens erfarenheter från då-världen i långsamförändring är helt inadekvata. Ändå är det de äldre som fortfarande insisterarpå att kontrollera de unga vilka formas av en värld de äldre aldrig kände till.Om den drastiska klyftan mellan unga och gamla skall kunna överbryggas måsteden äldre generationen avstå något i sin makt, hävdar Margaret Mead ... "
- Mead M(1970), Kultur och engagemang – En studie av generationsklyftan

Barn ochvuxna har alla möjligheter att lära av varandra som det ser ut idag. Det ärinte datorn som är problemet, snarast tvärtom. Här finns möjligheter tillsamverkan över generationsgränserna. Internet öppnar tillgången till helavärldens kunskaper, som ett jättebibliotek.

Det manborde slå fast vad gäller dataspel är hur bra de är för en hel del andra sakerän sitt innehåll. Att se lite längre är önskvärt. Att spela datorspel utvecklarmånga olika förmågor. Den som spelar lär sig tänka strategiskt, att arbeta igrupp, många spel är oerhört sociala och kräver lagarbete och skapar gemenskap.Det matematiska tänkandet tränas, språk inte minst eftersom de flesta spel ärpå engelska. Finmotoriken tränas upp och även koncentrationsförmågan.

Självklartska inte barn bara hålla på med datorspel hela tiden. Det gör de inte heller.En period kanske. Däremot finns det barn som har problem och de ska hanteras påannat sätt än att alla kollektivt ska avstå.

Mary X Jensen, fil.kand IT Pedagogik

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.