Krönikör
Adam Hillawi

”Låt oss nu rikta kamerorna åt ett annat håll”

Studenten Adam Hillawi kritiserar den kortsiktighet media ofta visar på. En nyhet är bara en nyhet när den är ny, oavsett om barn svälter, människor dör eller om kriget som nyss var på alla löpsedlar, fortfarande skördar människoliv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författaren

Adam Hillawi är student och aktiv i SSU. 

De senaste veckorna har vi säkert alla stött på mediestormen kring de senaste händelserna i Ukraina. Tidningssajterna svämmar varje dag över av nya rubriker, politiska debatter ochanalyser kring hur Ryssland, EU och USA skall förhålla sig tillUkraina och krisen. I kontrast till Ukrainakrisen, och uppståndelsen kringdet, finner vi att det så meningslösa och tidigare så fördömda syrienkriget nu medialt helt har lämnats åt sidan.

Jag har sedan två år följt konflikterna i Syrien, ochfick idag infallet att söka på olika dagstidningar och media för atthitta uppdateringar kring Syrienkriget och dess förlopp.  Hur ser situationen ut i det så ärradekrigslandet Syrien, framförallt i konfliktområdena runt Homs, Aleppo och Damaskus?Hur ser den internationella fredspolitiken kring Syrien ut idag, har denutvecklats och i så fall hur? Och hur ser Sverige på situationen idag? Närjag via mediearkivet Retriever och även via googlesökningar försöker söka efter aktiva och uppdaterade artiklar som relaterar till Syrien, genom att bland annat skriva ”syrienkonflikten” eller ”syrienkriget”, får jag enbart irrelevanta ochvaga resultat. Det finns få artiklar där endast ”syrienkonflikten” och”syrienkriget” nämns de senaste veckorna. Det flesta av dessa få artiklar, publicerade den senaste månaden, har inte alls ett fullständig fokus på och analys kring Syrienkonflikten. Istället består de av vissa hänvisningar till och jämförelser med andranyheter. Dessa nyheter brukar ironiskt nog handla om just den nuvarandeUkrainakonflikten. Därmed blir det mycket svårt för en person som inte har tillgång till mediearkiv att själv försöka finna uppdateradenyheter och händelser som rör konflikten i Syrien.

I Sverige är vi väldigt måna om att vara allmänbildade och vi värderar vår omvärldskunskap väldigthögt. För oss skall det vara en självklarhet att följa upp hur världenpåverkas av olyckor, konflikter eller politiska skandaler. Det är ett sätt föross att förstå vår globala värld, och samtidigt kunna agera genom att uttryckaoss kritiskt och nyanserat. Därmed är det väldigt underligt att rapporteringen kringSyrien helt har försvunnit ur den svenska mediebevakningen. Hur skall viindivider nu kunna fortsätta att utveckla våra tankar och sprida dem? Hur skallvi kunna fortsätta att agera och reagera?

Samtidigt törstar svensk media efter snabba vinsteroch resultat. I dagens nyhetsvärld törstar man ju efter aktuella, färska ochbetydelsefulla händelser! Därmed tolkar media det som att det svenska folkethar tröttnat på den så krisfyllda Syrienkonflikten, och därför vill ha något nytt att reflektera kring, uttrycka sympati med och snyfta över. Syrien är gamlanyheter nu och helt enkelt lite unket. De har redan visat bilderna på de hemlösa barnen, den gråtande modern eller den döda fadern. Vi har redan setthopplösheten som böljar kring den drabbade befolkningen i Syrien. Enhopplöshet som vi nu, enligt media, gäspar åt. Underhållningsvärdet kring konflikten som vihar gråtit över, protesterat och agerat för, är över. Uppmärksamheten harförsvunnit och därmed har även ridån fallit. Låt oss nu vända kamerorna åt ettannat håll. 

Adam Hillawi

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.