Talet skrevs åt Fredrik Reinfeldt - Foto: Alexander Mahmoud

"Alla papperslösa ska få uppehållstillstånd"

"Jag har nu insett att med Reva så har vi med total hänsynslöshet berövat människor modet att resa med tåg, att våga gå till vårdcentralen eller åka på utflykter - vi har låst in människor i deras hem" skriver papperslösa i det tal de skrivit åt statsminister Fredrik Reinfeldt. Svar på inbjudan har tyvärr uteblivit.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

Detta är talet som Sveriges papperslösa drömmer om att statsminister Reinfeldt en dag ska hålla. Talet har skapats av bidrag från fjorton människor som är eller har varit papperslösa. Bidragen består av egenskrivna texter och intervjuer gjorda mellan den 10 januari och den 24 februari 2014.

Tidningen Re:public har frågat Fredrik Reinfeldt om han ville framföra talet den 15 mars, klockan 14.30 på Sergels torg. Men i brist på svar har de anlitat en skådespelare som ser ut som statsministern.

Läs mer om bakgrunden på www.tidningenrepublic.se/reva 

Mer info om evenemanget finns här

Mina damer och herrar,

jag är statsminister.

På väg hit idag såg jag för första gången på nära håll polisens förfarande. De grep en invandrare vars papper inte var i ordning. Jag bad min sekreterare att informera mig om personen i fråga, om hens situation och orsakerna till att hen befinner sig i Sverige. Tro mig, det var ingen trevlig historia att lyssna till.

Det var inte heller trevligt att inse att vi haft regeringsmakten i så många år utan att finna en förnuftig lösning på det här problemet.
Att möta verkligheten har ibland den effekten - vi går från statistik och siffror till livsöden och konkreta verkligheter, där vår politik direkt påverkar människor.
Det är inte mänskligt att stoppa människor och be om att få se pass. Man får inte det.
Det spelar ingen roll vilket land en kommer ifrån, alla är lika värda.

Sverige har en privilegierad situation. Vi har fortfarande kapacitet, utrymme och medel för att implementera en mer human och mindre ekonomisk politik.
Vi måste hjälpa människor som kommer hit, som har olika problem i sina ursprungsländer: de kan komma av krig, av personliga eller religiösa skäl. Om de inte hade problem skulle de inte lämna sina länder, sina språk, sina familjer och allt annat, för att bo här ensamma.
Vi behöver bara minnas vårt förflutna, då hundratusentals svenskar tvingades att lämna landet, likväl som andra europeiska länder, i jakt på bättre levnadsvillkor. Världen var en annan då, men orsakerna var liknande.
Idag säljer Sverige mycket vapen till andra länder, och på så vis tvingar vi folk att komma hit.
Vi måste visa större hänsyn. Se lite mänskligare på saker.

Det gripande av en papperslös person, som jag bevittnade på vägen hit, var ett exempel på hur vår politik skapar våld i det svenska samhället. Tryggheten i samhället försvinner. Det är bedrövligt.
Alltför många människor i Sverige äter med ångest, jobbar med ångest och sover med ångest.
Jag vill ha ett lugn i allas hjärtan och hjärnor, därför vill jag bli snällare mot flyktingar.

Tänk er människan som en fågel. Hon kan vara en liten fågel, eller en stor örn. När hon ser ett fönster så kommer hon att flyga igenom det. För det är kallt utomhus.
Med mat och värme kan en fågel överleva. På samma sätt överlever papperslösa. Man är först människa, sen papperslös. Och människor i Sverige ska inte bara överleva. De ska leva.

Jag har tyvärr läst mycket om Reva i tidningarna. Att döma människor efter hudfärg är inget bra system.
Vi svenskar är ett snällt folk. Att använda Reva är inte bra för svenska folket.

Mina damer och herrar, som politisk ledare ska jag representera era viljor och inrätta en politik i enlighet med dessa. Jag har valts för att under en kort period tjäna alla er som bor i Sverige.
Jag är en enkel funktionär i detta land, i vilket frihet, rättvisa och jämlikhet är grundpelarna för en hälsosam samlevnad.

Jag har nu insett att med Reva så har vi med total hänsynslöshet berövat människor modet att resa med tåg, att våga gå till vårdcentralen eller åka på utflykter. Vi har låst in människor i deras hem.
Jag inser också att det är jag som är den ansvarige för att ha fråntagit människor deras rättigheter och behandlat dem efter deras ögonfärg och ras.

Därför vill jag stoppa polisens “inre utlänningskontroller” - det finns viktigare projekt som polisen kan ägna sig åt.
Sverige fördömer diktaturer där papperslösa är rädda för polisen. Men människor är rädda även i Sverige. Vad är det då för skillnad mellan att vara papperslös i Sverige och i en diktatur.

Jag vill kunna känna mig stolt över att vara statsminister i ett land som ger skydd till utsatta.

Jag vill vakna och se människor frigjorda från fängelset de har inombords. Ett fängelse som vårt land Sverige har skapat.

Här ska alla kunna bo och stanna, för att fixa sina liv och sin framtid. Jag vill att fler människor ska komma till Sverige.

Vi ska hjälpa de som verkligen behöver hjälp. Visa kärlek och respekt.

Som statsminister säger jag: Vi måste sluta med Reva. Alla papperslösa ska få uppehållstillstånd.

Detta är ditt hem.

Sverige.

Välkommen. 

Tidningen Re:public

Är det dags att avskaffa Reva?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.