Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Debattören: "Varför duger inte 50-plusare i arbetslivet?"

- 25/03/2014, 16:32 -
Anne-Christine Carlberg

Anne-Christine Carlberg

"Varför är arbetsgivarna så motvilliga att anställa äldre? Är det en allmän åldersdiskriminering som vi har implementerat i Sverige?". Den frågan ställer sig Anne-Christine Carlberg, debattör inom företagarfrågor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför duger inte 50+ i arbetslivet? Den frågan ställer sig många 50+-åringar som har mist sitt arbete idag? I arbetslinjen följer resonemanget att vi måste arbeta längre än till 65 års ålder. Det talas också om att det kommer att uppstå arbetskraftsbrist i samband med stora pensionsavgångar. Enligt en undersökning gjord 2012 av rekryteringsföretaget Manpower var Sverige näst sämst på att rekrytera äldre av 28 länder! Man har där tittat på andelen arbetsgivare som har en strategi för att rekrytera och behålla äldre arbetstagare i sin organisation.

Bäst på att rekrytera personer var Singapore där 48 % av arbetsgivarna svarade ja på frågan om de arbetade aktivt för detta. Hong Kong kom tvåa med 24 %. Österrike 21 %. Kina 18 %.

Sämst på att rekrytera och behålla äldre personer i sin organisation var Grekland med 5 %, Sverige med 4 % och sist Polen med 3 %! 

Men vem är då ”äldre arbetskraft” i den här undersökningen, där Sverige var näst sämst av 28 länder? Jo, alla som har fyllt 50 år! Alltså människor som har enligt nuvarande regler bör arbeta tills de fyller 65 år. Upp till 15 år till! Och till detta förslaget om att alla bör arbeta till 67 års ålder!

Varför är arbetsgivarna så motvilliga att anställa äldre? Är det pensionsreglerna, LAS eller en allmän attityd om att äldre arbetar sämre? Eller är det en allmän åldersdiskriminering som vi har implementerat i Sverige? Krafttag behövs för att förändra attityderna mot 50+!

Eller är lösningen då attitydsförändringar inte sker på kort tid kanske att förbättra och förenkla reglerna för att starta företag?

Anne-Christine Carlberg