Rasmus Törnblom, Moderata Ungdomsförbundet
Rasmus Törnblom, Moderata Ungdomsförbundet

Törnblom (MUF): "Tre frågor till det gamla Arbetarpartiet"

"Varför demonstrerar Socialdemokraterna i dag", undrar Rasmus Törnblom, 1:e vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rasmus Törnblom är 1:e vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet

Följ honom på Twitter: @rasmustornblom

Första maj-demonstrationerna bär vidare på en kamp somhandlat om avgörande frågor som rösträtt och utbildning för alla. I det ljusetblir det aktuellt att ställa frågan för vad Socialdemokraterna idagdemonstrerar? För min ungdomsgeneration har Socialdemokraterna aldrig varit ettarbetarparti och allra minst ett framtidsparti. För oss som föddes efterBerlinmurens fall och har levt större delen av våra liv på 2000-talet harSocialdemokraterna snarare varit partiet som antingen bromsat upp, tvekat ellersagt nej till arbetsmarknaden så som vi känner den.

En modern arbetsmarknad buren av jobbskatteavdrag, lågaarbetsgivaravgifter för unga, sänkt restaurangmoms, arbetskraftsinvandring ochen mångfald av utförare inom vård, skola och omsorg är idag självklar. Att ettannat land i Europa för många 90-talister är synonymt med första jobbet ochutlandsstudier är i dag lika självklart som att människor kommer från helavärlden till Sverige för jobb, studier, kärlek och undan krig och förföljelse.En modern arbetsmarknad växer fram där öppenhet och fri rörlighet skapartillväxt men också konkurrens. Hur Sverige ska stå starkt och säkerställa 90-talisternasanställningsbarhet hänger på hur jobben hanteras.

I en valrörelse där jobben blir den viktigaste frågan är dettre frågeställningar som varje parti som säger sig vara ett arbetarpartibehöver besvara med ett JA och inte ett tvekande eller nekande.

Behöver Sverigearbeta mer i framtiden? I en tid där konkurrensen från omvärlden ökar ochdär en växande välfärd behöver mer resurser måste Sverige arbeta mer. Därför ärstärkta drivkrafter för arbete bra. Därför är diskussionen om höjdpensionsålder nödvändig. Förslag från Vänsterpartiet och Miljöpartiet omarbetstidsförkortning och friår är ett nekande svar på frågan om Sverigebehöver arbeta mer. Hur ska konkurrenskraften stärkas och mer resurser skapasmed färre arbetade timmar och ledighet?

Behövs alla jobb?Alla jobb behövs därför att alla människor behövs. RUT och ROT har gjort jobbsom tidigare var svarta vita. Restaurangmomssänkningen har skapat nya jobb irestaurangbranschen. De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga har möjliggjort nyaungdomsjobb. Arbetskraftsinvandringen har stärkt och utvecklat svenskarbetsmarknad. Svajande svar om RUT och ROT, begränsad arbetskraftsinvandring,dubblerade arbetsgivaravgifter och höjd restaurangmoms skickar tydliga signalerom att alla jobb inte behövs i Socialdemokraternas Sverige.

Ska det löna sig attarbeta? Vid fem tillfällen har jobbskatteavdragen stärkt människorsprivatekonomi. Mest har de med små och vanliga inkomster gynnats. En månadslönmer per år för metallarbetare, vaktmästare, lärare, poliser, sjuksköterskor,brandmän och butiksanställda har inneburit resor, amorterade lån, julklapparoch förbättrad vardagsekonomi. Med fem jobbskatteavdrag och ett tydligtställningstagande för starka drivkrafter för arbete blir frågan naturlig attställa; När föreslog Socialdemokraterna senast en skattesänkning för människormed små och vanliga inkomster motsvarande ett jobbskatteavdrag?

Ett parti som på arbetarnas dag ger sig ut för attdemonstrera mot arbetskraftsinvandring, ungdomsjobb, restaurangjobb och förhöjda skatter på arbetskraften kan inte vara ett modernt arbetarparti.

Rasmus Törnblom
1:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

/
Muf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.