Malin Thorson, Ungdomens Nykterhetsförbund
Malin Thorson, Ungdomens Nykterhetsförbund

UNF: "Valborg lurar in unga i alkoholnormen"

"Ungdomens Nykterhetsförbund vill förpassa alkoholnormen till historien genom att se till att alla unga har ett bra uteliv", skriver Malin Thorson från UNF.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
UNF enligt Wikipedia

För att bli medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund väljer man att ställa sig bakom medlemslöftet som lyder:

"Som medlem i UNF lovar jag att göra mitt bästa för att kämpa för ett bättre samhälle som det framgår i IOGT-NTO-rörelsens grundsatser. Därmed lovar jag att leva helnyktert, det vill säga att ej använda drycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent, ej heller narkotika eller andra gifter med berusande effekt."

Valborg förknippasmed vår och fest men också med alkohol och ungdomsfylla. Det är en helg när mångaunga gör sin alkoholdebut. Det är ett stort problem och beror till stor del på attunga förväntas dricka alkohol. Förväntningarna kommer inte bara från kompisar utanäven från föräldrar, politiker och oss andra som har vuxit upp och lever medalkoholnormen.

Alkoholnormen handlar i korthet om att frågan inte är ”om”någon ska börja dricka alkohol utan ”när”. Precis som det finns normer kring attt.ex. hitta en partner av motsatt biologisk kön finns det en norm om att alla iSverige ska dricka. Från Valborgsfyllan förväntas unga delta i studentenschampagnefrukost, tentaölen och slutligen jobbets afterwork.

Jag har valt att vara nykterist. Ofta möts jag och andra nykteristerav frågan om varför vi inte dricker alkohol. Det finns många bra svar med alltifrån att vi vill lyckas med vår träning, vara helt klara i huvudet på festen ellerse ett samhälle där människor inte far illa av alkohol. När vi frågar tillbaka harfolk ofta inte lika välgrundade svar på varför de dricker. Det är bara så mangör. Det är den stora motorvägen som alla förväntas ta och som många kommerkänna pressen att börja köra på under Valborg.

Inför Valborg undersökte IQ föräldrars inställningar ochnästan hälften tror att dagens tonåringar dricker lika mycket alkohol som desjälva gjorde. Det är långt från sant. Undersökningar visar attalkoholkonsumtionen bland unga stadigt sjunker. Idag är det en majoritet avniondeklassarna som inte dricker alkohol. Men det är lätt att mitt ialkoholnormen och den egna alkoholkonsumtionen tänka att det är oundvikligt attunga kommer dricka och undermedvetet cementera den normen. När vuxna säljer,bjuder eller köper ut alkohol till unga är det en signal om att de bordedricka. Det bidrar till den märkliga kultur som sätter likhetstecken mellan attfira en högtid och att dricka alkohol.

Ungdomens Nykterhetsförbund vill förpassa alkoholnormen tillhistorien genom att se till att alla unga har ett bra uteliv. I vår kampanj BraUteliv kämpar vi för öppna, nyktra mötesplatser för unga, att det ska vara festi fokus även på krogen och att unga ska få bestämma över sin fritid. Alla ska fåvälja själva utan att tvingas in i en omodern, trång alkoholnorm. Du kan varaen del av lösningen genom att inte sprida en förväntan på att unga ska dricka,det gäller hela året och inte minst till Valborg.

Malin Thorson
Förbundsordförande
Ungdomens Nykterhetsförbund

/
/
Kommer du dricka alkohol i dag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.