Debattören
Katarina Lindahl, UN Women nationell kommitté Sverige - Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Elisabeth Ohlson Wallin

"#kryssaenkvinna!"

"UN Women nationell kommitté Sverige har lanserat kampanjen #kryssaenkvinna för att uppmärksamma den ojämna könsfördelningen av förstanamnen på vallistorna i årets val" skriver Katarina Lindahl, ordförande för UN Women nationell kommitté Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I jämförelse med de flesta andra länder har Sverige en brarepresentation med 44,4 procent kvinnor i riksdagen. Vi ska inte jämföra ossmed andra länder, utan sträva mot att kvinnor och män har lika mycketinflytande i politiken. Det har hittills alltid suttit fler män än kvinnor iriksdagen. Vi tycker att det är dags att vi tar oss över tröskeln till verkligjämställd representation. #kryssaenkvinna 25 maj och 14 september.

UN Women nationell kommitté Sverige har lanserat kampanjen#kryssaenkvinna för att uppmärksamma den ojämna könsfördelningen avförstanamnen på vallistorna i årets val. Sedan riksdagsvalet 2010 har andelenkvinnor som toppar listorna sjunkit och i dagsläget utgör kvinnor enbart entredjedel av listornas förstanamn. Hittills har män gynnats av personval. 2010var hela två tredjedelar av de som personvaldes män. Det är dags förförändring.

Det kan finnas invändningar mot att kampanjen skulle uppmanatill någon form av kvotering och att detta skulle vara motsatsen till attbejaka kandidaternas kompetens eller lämplighet. Det finns lika mångakompetenta kvinnor som män som kan representera befolkningen i våra folkvaldaförsamlingar. Det avspeglas dock inte på valsedlarna inför årets riksdagsval.Vi uppmanar till att #kryssaenkvinna för att ta tillvara på kvinnors kompetens,den behövs i politiken lika mycket som mäns.

En annan invändning kan vara att vägen mot jämställdhet integår via personens kön, utan via jämställdhetspolitiska idéer. Vi anser det varasjälvklart att politiken ska verka utifrån jämställdhetspolitiska idéer, mendetta bör innefatta jämställd representation. Det är inte verklighet idag,därför uppmanar vi till att #kryssaenkvinna.

Den 25 maj går vi till det första av årets fyra val – Europaparlamentsvalet.Bland de nuvarande svenska Europaparlamentarikerna är 45 procent kvinnor. Servi till hela Europaparlamentet utgör kvinnor endast 35,8 procent. Det ärviktigt att svenska väljare går i bräschen och tar ansvar för jämställd representationi Europaparlamentet.

Det är dags att vi tar oss över tröskeln och når verkligjämställd representation, det är dags att #kryssaenkvinna.

Katarina Lindahl
Ordförande, UN Women nationell kommitté Sverige 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du #kryssaenkvinna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.