"Det är dags för frihet nu, Fredrik Reinfeldt"
"Det är dags för frihet nu, Fredrik Reinfeldt" - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Liberaler: M och Muf måste sluta fega och ta friheten på större allvar

"Moderaterna måste nu göra allt som står i dess makt för att åter bli ett parti för fria marknader och fria människor", skriver Dennis Jernkrook från Muf tillsammans med Sara Graner Tyllman och Jessica Schedvin från Ung Liberal.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett par dagar sedan delade MUF Stockholm på sin twitter en bild med texten ”Vi vill att fler ska betala mer i skatt”. Sådana formuleringar är knappast värdiga ett ungdomsförbund med ursprung i den borgeliga idétraditionen. Vi i Ung Liberal kräver att MUF Stockholm raderar bilden och i stället lägger ut en ny med budskapet att ”fler ska betala mindre i skatt”. 

När det som ofta anses som ett av Sveriges mest borgeliga MUF-distrikt antyder att fler ska betala mer i skatt, blir det snabbt ganska tydligt vartåt delar av Nya Moderaterna är på väg. I partiprogrammet går det inte längre någonstans att finna att de vill ha ett lägre skattetryck. Inte ens på sikt. Moderaterna har länge varit de allra främsta motståndarna av höga skatter och en expansiv stat och vi i Ung Liberal ser gärna att man förblir det.  

Även Moderaternas förmyndarpolitik ser vi som djupt bekymmersam. Under sin tid vid makten har man återkommande gånger höjt skatten på både alkohol och tobak. Senast med förklaringen att man behöver extra pengar för att satsa på skolan. Men är det verkligen rimligt att den som dricker ett par öl ibland ska behöva betala mer till skolan än den som valt ett liv som nykterist? Vi tycker inte det. Politiker ska i minsta möjliga mån straffbeskatta olika livsstilar. Att pengarna går till välfärd är ingen godtagbar ursäkt. 

Förra året släppte den f d moderate presschefen Martin Borgs boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar på. I boken ges en rad hissnande exempel på offentliga utgiftsposter som knappast är att betrakta som legitima. Bland annat skrivs det i boken om hur tillväxtverket lagt 365 miljoner under ett år på kvinnligt företagande, utan någon som helst uppföljning av resultat.  

Trots att problemet är såpass omfattande, förs det sällan av politiker upp till debatt. Tvärtom är det ständigt ökade resurser som är på tapeten. I stället för att prata om påfyllning, borde kanske Anders Borg fundera på hur han ska stoppa läckan. Hade man hanterat befintliga resurser på ett bra sätt, så hade det med all förmodan kunnat skapas utrymme för både en och två rejäla skattesänkningar till.

Som tur är ser vi åtminstone en grupp inom MUF som förstått just detta och det är Moderata Studenter, lett av sin nyvalde riksordförande Benjamin Dousa. Sedan Dousa valdes har flera utspel av liberal karaktär gjorts. Bland annat var huvudbudskapet för MSTs kampanj på nationella värvardagen ”för lägre skatter och färre statliga bolag” där man bland annat uppmanade till en utförsäljning av Vattenfall. Vi i Ung Liberal kräver att fler inom MUF och Moderaterna tar efter Moderata Studenters konsekvent frihetliga linje. 

Moderaterna måste nu göra allt som står i dess makt för att åter bli ett parti för fria marknader och fria människor. Men för att det ska lyckas, krävs att man har unga företrädare som driver denna linje betydligt hårdare än i dag. I stället för att evigt dalta med moderpartiet, måste Moderata Ungdomsförbundet börja prata frihet. På riktigt. 

Dennis Jernkrook, medlem i Moderata Ungdomsförbundet och Ung Liberal
Sara Graner Tyllman, förbundsordförande Ung Liberal
Jessica Schedvin, förbundsstyrelseledamot Ung Liberal och liberal debattör

/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.