Christofer Fjellner och Olof Lavesson.
Christofer Fjellner och Olof Lavesson. - Foto: Peter Knutson / Press

M: "Gränslös kärlek kräver fri rörlighet"

"Inget land ska ha rätt att diskriminera par från andra länder som lagligen hör ihop. Förmåner och kontrakt ska gälla för samkönade par liksom för par av olika kön. I hela EU", skriver Christofer Fjellner och Olof Lavesson från Moderaterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

EU:s grundläggande värden är frihet, demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. EU är till för människor och ska underlätta för fri rörlighet över gränserna. Men fri rörlighet för vem? Rörligheten beror helt och hållet på vem du är och vem du lever med. Är din fru fortfarande din fru? Är din dotter din dotter? Det låter självklart, men det är långt ifrån självklart för alla.

Den inre marknaden är en av EU:s största framgångar och kärnan i det europeiska samarbetet. Den innebär att det inte ska finnas några gränser för varor, tjänster, kapital och människor att röra sig mellan länder inom unionen. Principerna om den fria rörligheten antogs för drygt ett halvt sekel sedan och är fortfarande, och kommer även i framtiden att vara, grunden i EU-samarbetet. Men trots att den fria rörligheten är en grundpelare återstår fortfarande hinder.

Tusentals människor bildar familj med någon från ett annat EU-land och det är därför viktigt att vi inom EU har ett fungerande samarbete för att lösa familjerättsliga frågor. En central del är att familjerättsliga förhållanden erkänns även i andra länder än hemlandet. Det måste gälla alla, men tyvärr ser inte verkligheten ut så idag. Den som är gift eller registrerad partner med en EU-medborgare av samma kön har inte samma rättigheter som den som är gift med någon av det motsatta könet. Ännu mer komplicerat blir det om ett samkönat par är föräldrar.

Som exempel kan användas familjen med två mammor och ett gemensamt barn som gör en bussresa genom Europa där de inför varje landsgräns får fundera över om de fortfarande räknas som en familj. Eller mannen som tar ett arbete för ett företag i ett annat EU-land, där hans make och eventuella barn inte längre tillerkänns samma rättigheter som en partner av motsatt kön. Det är också oklart vad som händer vid en olycka där den ene förälderns vårdnadshavarskap inte längre accepteras.

Vi tycker inte att EU ska stifta lagar om allt. Familjelagstiftningen är ett område där vi tycker att varje land måste få bestämma själv. Men inget land ska ha rätt att diskriminera par från andra länder som lagligen hör ihop. Förmåner och kontrakt ska gälla för samkönade par liksom för par av olika kön. I hela EU.

Den fria rörligheten skapar tillväxt och utveckling. Sedan 1979 ska varor som är godkända i ett EU-land godkännas i hela unionen. Det är anmärkningsvärt att detta gäller för varor men inte för mänskliga relationer. En familj som erkänns i ett land är i dagsläget inte en familj i ett annat land. Vi kräver därför att svenska äktenskap, svenska vårdnadshavarskap och svenska familjer respekteras i alla EU:s 28 medlemsstater. Vi vill ge dem samma civilrättsliga status som gifta par, oavsett var de bosätter sig. Detta kommer vi att arbeta för under nästa mandatperiod, i Sverige såväl som i Europaparlamentet.

Olof Lavesson (M)

Riksdagsledamot och nationell talesperson i HBTQ-frågor

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker, andranamn på Nya Moderaternas valsedel och Öppna moderaters kandidat till Europaparlamentet

Här kan du se en kampanjfilm kopplad till debattartikeln:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.