Brist på respekt
Hvitfeldtska gymnasiet - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hvitfeldtska Elevkår: "Ni brister i respekt för elevernas skolval"

"Om det är något EP-valet 2014 bör ha lärt oss, så är det detta: valdeltagandet måste öka. Inte minst bland förstagångsväljare", skriver Hvitfeldtska gymnasiets elevkår.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För knappt en vecka sedan arrangerade ett hundratal elevkårer, lärare och elever landet runt Skolval; ett demokratiprojekt som engagerar hundratusentals elever, och som syftar till att öka valdeltagandet bland landets unga. Det går till som så att elever röstar på regeringsalternativ, precis som i vanliga val, och erbjuds därigenom en erfarenhet av vad det innebär att ta sitt demokratiska ansvar och rösta i landets riktiga val. Resultaten sammanställs sedan, och ger samhället en inblick i var Sveriges unga står politiskt.

I år genomgår vi som känt ett supervalår - val kommer och har delvis skett till både Europaparlamentet och till Sveriges riksdag - och skolvalsrörelsen är därav i full gång. Många unga blir introducerade till politiska debatter mellan ungdomsförbund och blir därmed exponerade för partipolitik, i många fall för första gången i sina liv. I kombination med detta sker skolvalen, och elever får chansen att ta ställning.

Empirin är tydlig: skolvalet ökar inte bara valdeltagandet bland unga, utan resulterar även i att det generella engagemanget för samhälleliga frågor bland unga växer.

Tyvärr verkar det emellertid finnas en utbredd skepsis, och kanske rentav respektlöshet, gentemot den vitala funktion skolvalet fyller i Sverige. Vi på styrelsen för Hvitfeldtska Elevkår, som arrangerade Skolval för Göteborgs största gymnasieskola, kan exempelvis rapportera ett bemötande som varit under all kritik. Inte från skolans elever ska poängteras, utan från skolledningen; de som trots allt bör förväntas vara allra mest positivt inställda till skolvalet. I vårt fall handlade det om att vi hade bokat skolans aula hela dagen, men blev avvisade då skolans IB-rektor Peter Larsson hade fått för sig att dubbelboka vallokalen. När vi efter många om och men lyckades hävda vår rätt att arrangera valet i en sal vi sedan länge hade bokat, så bestämde sig samma rektor tillsammans med ännu en biträdande rektor, James DuPriest, för att ställa sig utanför vallokalen och rentav avvisa elever som ville komma in och lägga sin röst, med motiveringen att “det lät för mycket i hallen”. Totalt gick hela 40 % av elevernas valtid till spillo, som ett resultat av skolledningens agerande. Och då kan man sannerligen fråga sig hur representativt valresultatet blev.

Attityden, agerandet och bemötandet från skolledningens sida har i vårt fall alltså varit skandalöst. Det tedde sig väldigt tydligt att det rådde en bristande respekt för vikten av skolvalet. Man såg det helt enkelt som något som var i vägen; något ovälkommet. Med andra ord - helt fel inställning från skolledningens sida.

Om det är något EP-valet 2014 bör ha lärt oss, så är det detta: valdeltagandet måste öka. Inte minst bland förstagångsväljare. Att varannan väljare inte tar sitt ansvar och röstar är helt enkelt inte värdigt, med tanke på hur stort inflytande EU har i våra liv. Givet att skolvalet visat sig vara helt centralt i processen att öka valdeltagandet, måste vi från Hvitfeldtska Elevkår yrka på större förståelse än vad som visats av rektorer som Peter Larsson och James DuPriest. Vår elevkår har tidigare prisbelönats av Sveriges Elevkårer för ett gott samarbete mellan elevkår och skolledning. Men ett sådant samarbete, får oss och för alla andra elevkårer i landet, måste ske på en ömsesidig och genuin basis.

Risken finns tyvärr att det vi upplevt här på Hvitfeldtska gymnasiet inte är en isolerad incident. Om inte vuxna har någon respekt för skolvalet, hur ska då vi unga förväntas ha det?

Adrian Galleoni 
Nils Lindblad 
Klara Lundgren 
Haidar Doueh
Saranda Adener
Samtliga från Hvitfeldtska Elevkår

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.