Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: "Varför förolämpar Moderaterna väljarna?"

Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom
1 av 1

Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom

Debatt | 04/06/2014 10:32

"I dag håller alliansen sitt konvent inför valet. Vi hoppas verkligen att den moderata eftervalsanalysen kommit längre än förolämpningar mot väljarnas prioriteringar", skriver Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, från Grön Ungdom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Detär inte vår sak att lägga oss i den moderata eftervalsanalysen. Men är det intemärkligt att ett parti som just för första gången på nästan 40 år tappatsilverplatsen i ett allmänt svensk val, ägnar sig åt att förolämpa väljarna?

Det började med partisekreterare Kent Perssondagen efter valet. I SVT:s Agenda förklarade han att moderaterna inte ägnat sigåt miljöfrågorna i EU-valet, eftersom man istället brytt sig om de "storaoch viktiga frågorna". Det som analys av valet till ett EU-parlament somkommer ha ett avgörande inflytande över hur det går på det politiska möte sommycket väl kan bli det viktigaste under vår livstid, klimattoppmötet i Paris.Efter att svenska folket visat att man ser miljöfrågorna inte bara som en av destora ödesfrågorna, utan också en av de verkligt viktiga frågorna här och nu.

I söndags följde Fredrik Reinfeldt upp med att markeramot Miljöpartiets engagemang för jämställdhet. "Så står där någon ochhåller upp ett plakat som önskar feministisk revolution", beskrev hanMp-kongressen och fortsatte: "Moderaterna står för motsatsen tilldetta." På riktigt? Motsatsen till feminism? Det förklarar ju varförinkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökat under alliansens tid, varföralliansen bromsar en förändring av våldtäktslagstiftningen och varför ingetverkar göras åt att unga tjejer mår allt sämre.

I dag håller alliansen sitt konvent inför valet.Vi hoppas verkligen att den moderata eftervalsanalysen kommit längre änförolämpningar mot väljarnas prioriteringar, att man är beredd att göra det somkrävs för miljön och jämställdheten. Att regera är mer än att förvalta. Attregera är att förändra, att möta utmaningar så att nya jobb växer fram, barnfår en ärlig chans och framtidstro kan slå rot. Gör man inte det är man inte enregering, inte ens i statsvetenskaplig mening.

Samtidigthar det gått mer än ett år efter att alliansledarna möttes i Maramö för attgrilla korv, och vi har fortfarande inte mottagit tydliga besked i en rad avdessa stora utmaningar. Därför är det idag upp till bevis för alliansen: villman vara mer än passiva förvaltare?

MagdaRasmusson, språkrör Grön Ungdom
LorentzTovatt, språkrör Grön Ungdom

Håller du med?