Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom Uppsala: "I dag hissar vi regnbågsflaggan"

1 av 2

2 av 2

Debatt | 06/06/2014 11:40

"För oss är regnbågsflaggan en av de starkaste symbolerna för just kärlek. Den står också för allt det andra som vi vill hylla: mänskliga rättigheter och lika värde", skriver tre representanter för Grön Ungdom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi som bor i Sverige får ofta höra att vi har mycket att vara stolta över. Att vi lever i ett fantastiskt land med goda demokratiska värderingar, lång historia av fred och öppenhet samt att företrädare för oss varit förkämpar för mänskliga rättigheter. Grön Ungdom vill uppmana människor att stå upp för just dessa värderingar och idéer, snarare än att fira nationen på nationaldagen den 6 juni.

Det svenska samhället är ännu långt ifrån perfekt. Det är lätt att inbilla sig själv att en inte kan bli bättre, när en ständigt får höra att en redan är världsbäst på en massa områden. Sverige är visserligen ett av de mest jämställda länderna i världen, den mätbara korruptionen är här jämförbart låg och landet har, om en definierar det som att landet inte deltagit i väpnade konflikter, världsrekord i fred. 

Men varför nöja sig med detta? Varför skryta med att vara jämställd när könet fortfarande spelar stor roll på alla samhällets områden? Varför skryta med att vara fredlig när ens land bidrar starkt till att förstöra många människors liv genom vapenexport? Låt oss fokusera på att göra samhället långt mycket bättre.

Blickar en tillbaka i historien kan en se att de framsteg som gjorts i det här landet på de nämnda områdena och många fler faktiskt inte sprang ur vår kultur eller nation av sig sig själva. De sprang ur att omständigheterna var de rätta, precis som Sveriges ekonomiska utveckling till stor del byggde på de naturresurser som gemensamt utnyttjades och exporterades. Dessutom kom idéerna som framstegen byggde på  ofta från människor utanför vår nation, exempelvis iden om mänskliga rättigheter från Frankrike. Därför är nationen i sig ingenting att vara särskilt stolt över. Vi vill istället ovillkorligt hylla just värderingarna om mänskliga rättigheter, demokrati och människors lika värde som i den här nationen genom historien vuxit sig starka.

Att än en gång hylla och stå upp för dessa värderingar är särskilt viktigt idag, när de hotas av kalla vindar från de med helt andra värderingar och mål, som tvärtom ofta sätter just nationen i centrum. I Sverige heter de Sverigedemokraterna och Svenskarnas Parti på högerkanten. De ställer grupper och nationer mot varandra. Vi måste svara med att ställa värderingar mot varandra: fakta mot fördomar, medmänsklighet mot kyla, kärlek mot hat.

För oss är regnbågsflaggan en av de starkaste symbolerna för just kärlek. Den står också för allt det andra som vi vill hylla: mänskliga rättigheter och lika värde. Vi vill hissa den jämte den svenska flaggan, som även den behöver knytas an till annat än nationalism. Andra förslag på symboler som kan hissas på nationaldagen är fredstecknet eller symbolen för feminism. Låt oss med dessa färga våra gator, för ett varmare samhälle med människovärdet i fokus!

Jacob Schönning, ledamot Grön Ungdom Uppsala
Andrea Byding, Sammankallande Grön Undom Uppsala
Esra Hacimehmet, Språkrör Grön Ungdom Uppsala

Ska du hissa regnbågsflaggan i dag?