Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Öppet brev till JK: "Allt vi begär är åtta dagar!"

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.
1 av 2

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.

Privat

Pojkarna, vid sin systers grav.
2 av 2

Pojkarna, vid sin systers grav.

Privat

Debatt | 16/06/2014 06:55

"Hur kan vi låta detta ske i Sverige, ett land som anses vara ett av de mest humanitära i världen?", skriver fem representanter för Östers IF om utvisningen av familjen Vasic.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I fredags kom det fruktansvärda beskedet att Alexa, Strahinja, Bojanoch Danijela Vasic ska utvisas. Detta ska verkställas redan den här veckan. Åtta dagar innan den nya förändringen i utlänningslagen träder i kraft. En lag somsägs vara “en nyoch mer human lagstiftning som kommer att innebära att fler barn får stannai Sverige”. Humanism verkar tyvärr ha en datumstämpel.

Familjen är åtta dagar från att få stanna. De ska utvisas trots attde har bott i Sverige i dryga 10 år, trots att Alexa (10 år) och Strahinja (7år) är födda här, har gått i skola här, spelar fotboll här och har sinakompisar här. Bojan och Danijela, som dessutom har sin dotter begravd iAlvesta, är krigsflyktingar från Kosovo och familjen ska nu utvisas till Serbien,ett land barnen aldrig varit i. Detta innebär att Sverige nu gör Alexa ochStrahinja till flyktingar. Migrationsdomstolen gör dem till flyktingar förde anser inte att Alexa och Strahinja är tillräckligt integrerade i svenskasamhället. 

Det anser vi vara fel och absurt!

Än mer anmärkningsvärt är det att detta beslut fattas trots attledamöterna i migrationsdomstolen inte är överens. 2 röstade mot utvisning och2 för. Hur kan en familjs öde avgöras utifrån dessa premisser? Vi är iskrivande stund 5179 som har skrivit under att vi motsätter oss utvisningen. Dåär vi alltså minst 5181 mot 2.

Vi vet att familjen är integrerade och att Bojan och Danijela hargjort allt för att skapa trygghet för sina barn. Deras engagemang i jobb, ibarnen, i att stötta killarna i deras fritidsintressen, i hur de ställer upp iföreningsaktiviteter är beundransvärt. De harverkligen tagit till sig den föreningskultur som finns här i Sverige, som ärhelt annan än den som finns där de kommer ifrån. Det, om något, är väl att visasig integrerad!

Känslan i bröstet när beskedet kom att familjenska utvisas är obeskrivlig. Det gör så ont. Det är så fel. Varförreflekterar inte migrationsdomstolen över konsekvenserna av att de utvisas tillSerbien; Hur integrerade är barnen i Serbien, ett land de aldrig varit i? De ärfödda i Sverige, har gått i skola i här, pratar svenska, har kompisar ochföreningsliv i här. De har sin trygghet i Sverige!

Hur kan vi låta detta ske i Sverige, ett land som anses vara ett avde mest humanitära i världen? Familjen har lidit nog! Först flydde de från ettkrigshärjat land, Kosovo. Efter att kriget beslutade Migrationsverket att deskulle utvisas, men att familjen då skulle splittras till två olika länder. Dettastoppade som tur var Europadomstolen. Efter deras senaste tragedi, att haförlorat en dotter, och att ha hittat en stabil tillvaro med jobb, skola,vänner, fotboll och föreningsliv slits nu deras rötter upp av en oenigmigrationsdomstol. Man får inte behandla människor så här. Det är så fel ochgrymt!

Ge dem minst åtta dagar till. Visa att Sverige är det humanitäraland som vi utger oss för att vara. Hjälp familjen så de får stanna, upphävutvisningsbeslutet!

Susanna Wirland, tränare Östers IF
Christian Stridh, ungdomsansvarig ÖstersIF
Joakim Gustafsson, tränare Östers IF
Peter Forsell, tränare Östers IF
Helena Gustafsson, föräldrasamordnareÖsters IF

Bör JK uppmärksamma fallet?