Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Tjejer, därför ska ni välja Moderaterna i stället för Fi"

- 14/07/2014, 16:00
Elin Nilsson (M).

Elin Nilsson (M).

Privat

"Man skapar inte ett bättre samhälle genom att heta Bättre Samhälle-partiet. Man skapar inte ökad jämställdhet genom att heta Feministiskt initiativ", skriver Elin Nilsson (M).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag känner mig hemma i ett rosa Sverige. Jag känner mig hemma i ett Sverige där det inte finns en könsmaktsordning, Jag känner mig hemma i ett Sverige där alla människor får ta plats. Jag känner mig hemma i ett Sverige där politiken som förs gynnar människor hellre än att en titel och ett namn får sätta agendan för hur vi väljer vilka som ska styra landet. 

"Är du feminist?"

Frågan möter mig ännu en gång då jag är ute och möter unga människor. På kampanj under en festival. Tjejen som frågar mig heter Emma. Hon berättar för mig att hon kommer att rösta på Feministiskt initiativ för att hon fått nog av de strukturer som finns i Sverige. De strukturer som gör att män tjänar mer pengar och har rätten att ta över våra kroppar utan att samhället reagerar. 

Men Emma, att män står över kvinnor på samhällsnivå och individnivå är ett problem som drabbar oss alla. Jag är engagerad för att vi kvinnor ska kunna nå högre utan att bli ifrågasatta. Detta genom att föra en politik som höjer oss i stället för att driva opinion genom att kalla mig feminist och rösta på ett vänsterparti. Feminism är bäst när den kommer utan socialism. 

Att prata om feminism och det patriarkala samhället som ett hot mot vår fortsatta utveckling har visat sig framgångsrikt. Under Almedalsveckan vävde alla partier in jämställdhet i sina viljeinriktningar för framtiden. Det är helt fantastiskt att den frågan på riktigt har fått ta fäste och nått upp till regeringsnivå. Men precis som att det inte är självklart att man skapar ett bättre samhälle genom att heta Bättre Samhälle-partiet skapar man inte ökad jämställdhet genom att heta Feministiskt initiativ. Alla insatser för människor bygger på det man gör och inte på det man säger. Det har vi från Nya Moderaterna visat.

Sedan vi tog över regeringsmakten 2006 har fler kvinnor kommit i arbete. Fler kvinnor har råd att försörja sig själva. Fler kvinnor har råd att skilja sig och slippa den stora ojämställdheten att leva i ett olyckligt förhållande av ekonomiska skäl. 

Sedan 2006 har fler kvinnor fått möjlighet att starta egna företag. Vi har gjort olagliga jobb lagliga genom rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Fler kommuner har även infört möjligheten att starta egen hemtjänst och äldreboende. Det betyder ökad frihet för fler kvinnor att styra sin egen arbetstid och välja sin arbetsgivare. 

Jämfört med 2006 satsar vi 70 miljarder mer på välfärden varje år. Det är pengar som stärker yrken där det finns en majoritet av kvinnor. Det hjälper även skolorna att ha råd att öka sitt arbete med genuspedagogik som bygger på vilka förväntningar vi egentligen ställer på pojkar och flickor. 

Fi har inte kunnat finansiera sin politik. Vilket betyder att även om de får så många röster att de får styra Sverige så är deras idéer inte ens möjliga att genomföra. 

Så till dig Emma, och alla ni andra tjejer som tänker rösta på Fi: 

Jag är den första att skriva under på att vi behöver ett samhälle där män och kvinnor är likvärdiga. Där sexism, våldtäkt och misshandel av kvinnor inte existerar. Där kvinnor tjänar lika mycket pengar som män och kan vara självständiga utan att bli ifrågasatta. Då behöver vi välja ett alternativ som visar genom handling att vi kan nå dit och inte ett parti som lever på att bara prata om det. Då behöver vi välja Nya Moderaterna. 

Elin Nilsson (M)
Riksdagskandidat