Linda Nordlund, förbundsordförande för Luf.
Linda Nordlund, förbundsordförande för Luf. - Foto: Clara Uddman

"Åströms förslag urgröper kvinnors makt i samhället"

SLUTREPLIK. Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund svarar på Fanny Åströms kritik.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debattören

Linda Nordlund är ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund Liberala ungdomsförbundet (Luf).

Fanny Åström kritiserade här på Nyheter24 mitt förslag om att modernisera föräldraförsäkringen, eftersom hon inte vill att kvinnor i högre grad ska "tävla på mäns villkor genom att ta plats i arbetslivet”.

Inom samhällsvetenskaplig forskning används begreppet könspolitisk regim för att belysa den politiska betydelsen av kön. Politiker kan genom framför allt ekonomiska morötter upprätthålla existerande könsroller och maktstrukturer, eller förändra dem. Exempelvis syftade den individualiseringsvåg som inträffade i Sverige under 70-talet till att frigöra individen från familjen. 

Flera på varandra följande statliga utredningar hade som syfte att förändra familjerollen och bryta det tidigare patriarkala familjemönstret. Detta ledde till exempelvis till att du i dag kan få studiebidrag för att plugga vad du vill, oavsett vad din partner tjänar. Familjer beskattas inte heller längre tillsammans vilket innebär att det lönar sig även för kvinnor att arbeta och tjäna egna pengar. Det här fenomenet brukar kallas för statsindividualism har, precis som Åström skriver, bidragit till svenska kvinnors frigörelse från patriarkala strukturer. I stället har det dock ökat deras beroende av statligt godtycke. 

Under denna individualiseringsvåg tillkom även föräldraförsäkringen, men trots den samtida viljan att skapa individuella försäkringar valde man att göra föräldraförsäkringen kollektiv. I dag får vi kvinnor leva med följderna av det. En försäkring som från början var tänkt att underlätta kvinnors situation beräknas i dag vara ett av de primära skälen till att en kvinna under en livstid tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än en man. 

Genom att kvinnor oftast tjänar mindre än sina manliga partners har familjerna nämligen starka ekonomiska drivkrafter att låta kvinnan stanna hemma med barnen mycket längre än mannen. Detta drabbar i sin tur även andra kvinnor på arbetsmarknaden. Kvinnor i 30-årsåldern antas inom kort ta ut mycket mer föräldraledighet än män i samma ålder vilket givetvis blir en stor konkurrensnackdel på arbetsmarknaden. En individualisering och kortad föräldraförsäkring skulle avsevärt förbättra kvinnors löneläge och maktanspråk på arbetsmarknaden.

Den ojämställda samhällsekonomin som Åström beskriver är därigenom relaterad till just föräldraförsäkringens utformning. Och att, som Åström föreslår, ge kvinnor rättigheter i egenskap av mödrar snarare än individer kommer på sikt ytterligare att urgröpa kvinnors makt i samhället.

Linda Nordlund
Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf)

/
Luf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.