Rebecca Ljungdahl.
Rebecca Ljungdahl. - Foto: BeccaRules

"Under tiden du skrattar åt feminist-skämten våldtas 25 tjejer"

"Ska de bli glada, de som kämpar för sina rättigheter, när de får en glasflaska upptryckt i underlivet och blir brutalt slagna? Ska vi då sitta och skratta åt feministskämten i Sverige bara för att vi råkar ha ett parti som står upp för allas rättigheter?", skriver bloggaren Rebecca Ljungdahl.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rebecca Ljungdahl är bloggare och feminist.

Blogg: BeccaRules 

Kik: @beccaljungdahl

Facebook: @Becca Ljung

Varje dag när jag loggar in på Facebook ser jag att många av mina vänner har delat och gillat bilder från sidan "Feministisk ironi".

Jag läser igenom "skämten" de skrivit och blir arg och ledsen. Ledsen för hur samhället målar upp en hatbild mot oss som faktiskt kämpar för våra rättigheter. 

Och om du nu inte visste detta, under denna tid som du läst detta så har fyra tjejer hunnit bli våldtagna i Afrika. Är det något att skämta om? För mig är svaret solklart: nej. 

Skämt som:

"Varför uppfann Gud lesbiska? Så feminister inte kan föröka sig"

"Vad kallas en snygg feminist? En fantasi"

"Vad kallas en gruppvåldtagen feminist? Tursam"

"Vad kallas en feminist som säger hon har en pojkvän? Lögnare"

Vaddå att man som feminist skulle bli glad om en blev gruppvåldtagen? Liksom "tack för att jag får kuk". 

Åter igen till de som blir våldtagna i Afrika som nu är sju stycken i stället för fyra. Ska de vara tursamma att det är farligare att vara kvinnor än soldater i krig? Ska de bli glada när de kämpar för sina rättigheter när de får en glasflaska upptryckt i underlivet och blir brutalt slagna? Ska vi då sitta och skratta åt feministskämten i Sverige bara för att vi råkar ha ett parti som står upp för allas rättigheter? Ska vi då sitta och skratta och säga "haha så bra, jävla feminist som är manshatare och påstår att alla män våldtar". Feminister är inte manshatare, det är som om jag skulle hata min pappa, min bror och pojkvän. Oj, är jag en lögnare nu för jag som feminist har pojkvän? Tydligen. Det är inte så jäkla kul när man ser de här skämten rullandes på Facebook. Att tänka ett steg längre, försök det innan du delar sådant. För nu är de sju våldtagna kvinnorna plötsligt 14. Shit så tursamma de kvinnorna måste vara.

När jag läser vad som postats på "Feministisk ironi" så är det många som skrivit vad de tycker om sidan. Så fort när det är någon tjej som skrivit "usch för denna sida" eller förklarat varför hon tycker att det är fel så får hon kommentarer som "men det är bara för du kvinna som du tycker så eller en feminist som fått för lite kuk". Hm, om våra motståndare säger "det är bara för du är kvinna". Då blir det okej att uttrycka oss som "att alla män är emot feminister, alla män våldtar". Om folk målar upp den bilden. 

Varför har en sådan sida skapats då? Jag tror det är för att många inte läst på vad det egentligen handlar om och bara utgår från det som skrivs på nätet, i sociala medier och på Flashback. Eller för att de känner ett hot för att det finns en chans att feministerna kommer in i riksdagen. Eller så är det för att de är antifeminister och kanske till och med kvinnohatare. Jag säger som en kille sa: "Läs på om politik innan du börja skämta om din mammas rättigheter". 

För mig handlar det om att vi enbart ska behandlas lika oavsett kön. För mig är inte detta något skämt. För mig finns det inget vi eller dem – utan bara ett vi.

 Här är lite smakprov på "skämten" de lägger ut – och ha då i tanken att 25 tjejer i Afrika nu blivit våldtagna samtidigt som du läst detta:


På vilket sett skulle detta vara kul?


Så snälla sluta skratta åt de här "skämten". 

Rebecca Ljungdahl, bloggare och feminist

Det här är en återpublicering av en text som först publicerades på bloggen BeccaRules.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.