"Visa respekt för religiösa i stället för att driva med dem"

- 19/07/2014, 11:11
Per Johansson.

Per Johansson.

Privat

"Inte rasist, men väljer att håna, driva med och kränka Sveriges troende", skriver Per Johansson.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur kan det komma sig att ingen media idag verkar reagera på det religionsförakt som på vissa håll smugit sig in i debatten om rasism?

Det började med ett inlägg som "Inte rasist, men" publicerade på sin hemsida som handlar om SD:s riksdagsledamot Julia Kronlid. I inlägget sades Julia Kronlid förneka evolutionen och att hon i skolan vill att det ska läras ut om Guds skapelse (båda påståenden som dessutom är falska, och som man förstår om man läser det de skriver och länkar till).

I inlägget börjar ett förakt visas mot troende som av olika anledningar tror på någon form av kreationism, och som sedan ska växa i ytterligare ett inlägg på deras hemsida, och i kommentarer de gör på sin Facebook-sida. De kallar denna tro för bl.a. ”häxkonst kristenstyle”, ”trams” och ”vansinnig idé”. I en av sina kommentarer på Facebook påstår de bland annat att de är för religionsfrihet och alla människors lika värde, samtidigt som de förbehåller sig rätten att driva alla inom SD/Avpixlat som kommer med vad IRM kallar för ”vansinnig idé”, till exempel kreationism. Och om man som religiös råkar ha samma uppfattning i någon av dessa ”vansinniga idéer” så ”är det som det är”. 

Med andra ord så kommer också de troende då att som minst bli indirekt utsatta för samma hån och förakt som de utsätter den/de från SD/Avpixlat för. Kritiken från deras läsare på Facebook har dock inte låtit vänta på sig. Ett citat från en av de som kritiserar tillvägagångssättet:

”Vad Henrik Johansson och gänget bakom Inte rasist, men, gör nu är att man tar så vitt skilda grupper som teistiska-evolutionerna a'la Katolska kyrkan och Svenska kyrkan med Inteligent Design-anhängare som Evangeliska Frikyrkan, Pingst – fria församlingar i samverkan och Equmeniakyrkan för att klumpa samman dem med gammeljordskreationisterna på Livets Ord och tillskriver dem alla sedan slutligen ungjordskreationistiska ståndpunkter som man sedan attackerar urskiljningslöst!”

Enligt en undersökning gjord 2006 av SVT/Sifo så var det då 27 procent av befolkningen som inte trodde på evolutionen enligt undersökningen. Den siffran kan man tänka sig har sjunkit idag, men då det inte verkar finnas några nyare liknande undersökningar är det svårt att säga till vilken nivå. Men om vi bara leker med tanken att den halverats så innebär det att 13,5 procent inte tror på evolutionen vilket motsvarar ungefär 1,3 miljoner svenskar. Det är en stor grupp som IRM väljer att driva med, håna och kränka, bara i Sverige.

Sverige har en ganska gedigen historia av religiös tro genom åren, och har traditionellt räknats som ett kristet land, även om allt färre är religiöst utövande och där majoriteten idag kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke-troende. I och med invandringen så har vi också fått en allt större mångfald av religiös tro där de flesta religioner innehåller en varierande mängd människor som tror på någon form av kreationism. 

Även om vi alla inte delar denna tro så låt oss i alla fall fortsätta att visa respekt för dem som gör det, i stället för att driva med, håna och förakta dem.

Per Johansson