Lördag 13 Aug
Stockholm

Piratpartiet: "Med kärnkraft kan vi dubbla vår energiproduktion"

Piratpartiet Skåne tar ställning för mer kärnkraft.
Piratpartiet Skåne tar ställning för mer kärnkraft. Foto: Piratpartiet Skåne

"Det enda realistiska alternativet är kärnkraft", skriver flera företrädare för Piratpartiet i Skåne.

Kommentera (40)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vi Piratpartiet kommer verka för att minst dubbla vår energiproduktion för att vårt samhälle ska kunna blomstra.

Allt tråkigt i vårt samhälle borde automatiseras bort, för att vi ska ha roligare på vår fritid. Till det behövs el, massor av el, till våra framtida bilar, självgående gräsklippare, och självklart hushållsrobotar som ger jämställdheten en extra skjuts.

Piratpartiet anser att mycket av detta kommer slå igenom inom 10-15 år. Vi behöver investera i inhemsk elproduktion för att kunna möta framtidens samhälle, vi kan aldrig räkna med att importera el, då våra grannländer kommer behöva sin el själva.

Om vi inte genomför denna energisatsningen, riskerar vi tappa vårt välstånd och drabbas av mördande löne- och elkonkurrens om jobben som återstår, då den elintensiva industrin riskerar att flytta för gott. Men med vårt förslag kommer vi få ett kunskapslyft inom hela energisektorn, jobben flyttar hit och vi kan bygga ett välstånd av sällan skådat slag.

Vad vill vi i Piratpartiet?

* Vi vill att ingenjörerna ska tillverka elen, inte amatörerna.

* Vi vill vara reglerbanken till övriga Europa, vi ska rädda dom, inte tvärtom.

* Vi parafraserar vår tredje punkt från Thomas Edison ”Vi vill göra elen så billig att bara de rika har råd att bränna olja.”

Vilken sorts elproduktion förespråkar då Piratpartiet för vårt framtida samhälle?

Solkraften fungerar inte storskaligt i Sverige då solen inte är uppe när vi behöver elen som mest, på vintern. Däremot ska vi erbjuda reglerkapacitet till exempelvis Tysklands enorma satsning på området.

Vindkraft är en bra energikälla och Piratpartiet stöttar en utbyggnad om ingenjörerna finner det behovet, men vindkraft kommer aldrig möta vår vision, det vill säga att minst fördubbla vår totala elproduktion, då den behöver reglerkraft. Det vill säga vattenkraft, kärnkraft och smutsig kolkraft.

Det enda realistiska alternativet är kärnkraft, då vattenkraften inte kan byggas ut mer och med nya miljökrav så sänks effektiviteten. Kolkraft är inte ens uppe för diskussion hos oss.

Ersätter vi dagens gamla kärnkraftreaktorer med fjärde generationens kärnkraftverk har vi inte bara kapacitet att dubbla inhemsk elproduktion, kapaciteten blir långt större än så.

Ny teknik på kärnkraftsområdet gör att det som i dag anses som uttjänt kärnbränsle, kan tas fram och användas igen, därmed slipper vi utvinna mer uran ur marken, vi slipper riskera att utveckla uranbrytning i Sverige på grund av brist på uran och vi löser problemet med slutförvaring.

Vår största omedelbara vinst blir dock att vi väldigt fort avbryter det massmord som dansk och tysk kolkraft innebär.

Christoffer Eldengrip 
Ordförande Piratpartiet Skåne
Michael Andersson
Ordförande Unga pirater för Kärnkraft
Troed Sångberg
Ingenjör, Piratpartiet
Niklas Starow
Samordnare, Piratpartiet Skåne
Christoffer Willenfort
Testledare Piratpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (40)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.