1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

"185 studenter per ny lägenhet i Stockholm"

"När så många studenter och unga går utan tak över huvudet duger det inte att stoppa huvudet i sanden och vänta på bättre tider", skriver Emma Hult, språkrör Gröna Studenter och Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om initiativet

Bostadsminister Stefan Attefall har misslyckats. Läs mer på attefail.se 

Kolla även in hashtaggen #attefail på Twitter.

Igår kom andraantagningsbeskedet för tusentals studenter. Många blir idag gladaöver att ha kommit in på sin drömutbildning och ser fram emot årav lärande. Men drömmarna krusas lätt på grund av vår ohållbarabostadsmarknad. Vi kräver en mer aktiv politik som inte sviker degrupper som har det svårast att få tak över huvudet.

Vi i Gröna Studenter och Grön Ungdom ville testahur det skulle vara om alla studenter delade solidariskt på de nyalägenheterna som byggts. Resultatet var talande. Idag skulle detbehöva bo 185 personer per ny lägenhet som producerats i Stockholmom alla ska få tak över huvudet. När vi besökte enstudentlägenhet fick vi knappt in 25 personer på de stackars 18 kvadratmeterna.

Alliansen har länge lovat att bostadsbyggandetska öka och att bostadskrisen för studenter och unga på så sättska komma till sitt slut och delvis kan man säga att de har rätt.Under 2014 ökade byggandet i Stockholm - med 37 lägenheter, fråndet låga antalet 105 stycken förra året. Det innebär att deknappt sju tusen fler studenterna som sökte till universitet ochhögskolor i Stockholm får vara 185 stycken per lägenhet sombyggts. Till detta kommer ett antal tillfälliga byggen, men ävenmed dessa inräknade är situationen kaosartad.

Situationen är inte unik för Stockholm. De allraflesta lärosätena i Sverige kan idag inte garantera sina studenteren bostad och effekterna av detta är att många tvingas tacka nejtill sin studieplats. I slutändan drabbar detta studiekvaliten ochSveriges status som kunskapsnation. På en arbetsmarknad somdomineras av en utveckling mot mer kunskapsintensiva branscher, ärdetta ett hårt slag för möjligheten till fler jobb. EnligtStudentbostadsföretagen skulle det idag behövas omkring 20 000 nyastudentbostäder för att komma tillrätta med problemen.

Vi tar problemet på allvar och vill därför seen tydligare och kraftfullare politik för fler billiga hyresrätterom kommer studenter och unga till godo. Tiden är förbi dåansvariga regeringspolitiker kan skylla allt på kommunerna. Visst,kommunerna har det yttersta ansvaret för att bygga bostäder, men omman som ansvarig minister ser att byggtakten totalt har stannat avkrävs det handlingskraft. Istället har Stefan Attefall tillsattomkring 70 utredningar under sina år som bostadsminister. Det äratt slå studenterna i ansiktet.

Vi vill istället återinrätta delar av detinvesteringsstöd som fanns innan alliansen kom till makten. En avhuvudorsakerna till att det byggs så lite är att det är ekonomisktolönsamt att bygga för studenter och unga. Det säger sig självatt studenter och unga har sämre möjlighet att betala dyrt, därförblir också bostäderna mindre lönsamma för de som ska bygga ochdärför krävs också ett statligt stöd. Vidare måste vi gynnahyresrätter genom att utvidga ROT-avdraget och jämna ut andraorättvisa skatteregler.

När så många studenter och unga går utan taköver huvudet duger det inte att stoppa huvudet i sanden och väntapå bättre tider. Vi vill se en aktiv och ansvarstagandebostadspolitik. Då kan vi också se till så att alla studenter somlyckats komma in på ett lärosäte också kan tacka ja till sinstudieplats.

Emma Hult, språkrör Gröna Studenter
Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver vi bygga fler studentbostäder?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.