@machokulturen
@machokulturen

@Machokulturen: "Vi kan inte blunda för destruktiv manlighet"

"Vi kan inte blunda för att den machokultur som vill lära oss att vara riktiga män är samma machokultur som ofta ligger bakom våldsbrott och övergrepp", skriver grundarna av @Machokulturen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan så startade vi ”Machokulturen”. Ett Instagram/Twitterkonto som ska uppmärksamma destruktiva mansroller och beteendemönster och hur inpräntade sådana mönster och roller ofta är i vårt samhälle. Ett simpelt försök att visa från ett mans-perspektiv hur denna machokultur existerar och frodas i vår vardag och hur denna präglar oss till en mansroll som är destruktiv för oss och även för våra medmänniskor.

Det har pratats väldigt mycket manlig feminism det senaste med anledning av öppna brev, krönikor och inlägg skrivna av så kallade ”nykläckta” manliga feminister. Män som upptäckt att kvinnoförtryck finns och är påtagligt och även drabbar deras nära och kära och känner sig manade att skriva om detta av olika anledningar. Det har efter detta klagats över att män tar plats som feminister. 

Det har kanske klagats ännu mer på att det klagas över att män tar plats som feminister. Män är kränkta för att de inte får vara med på sina villkor utan att det blir en debatt. Feminister är rasande för att det ens är en debatt. ”Nyanserade” människor står bredvid och skakar på huvudet och tycker att alla är idioter som debatterar. Feminister uppmanas att ”sluta manshata” och klumpas ihop till ”mans-rasistiska hat extremister” och män uppmanas att hålla käften. 

Det hela fick oss att tänka till hur vi faktiskt kan göra något åt den machokultur och manlighetsnorm som alla pojkar till olika grader växer upp under och som präglar oss. ”En riktig karl/man gör så här…” får alla killar höra någon gång under sin uppväxt. ”Riktiga män” är ett epitet som sedan lever över oss och allt för ofta får oss att försöka finna värde i vad som i resten av manlighetens ögon anses som ”manligt”. Vi vill verka för att motarbeta denna roll och norm som fortfarande går lös i vårt jämställda land.

Vi vill vända oss först och främst till män men utan att för den sakens skull ta bort fokus från de som främst blir drabbade av destruktiva mansroller - kvinnor och barn. Vi kan inte blunda för att den machokultur som vill lära oss att vara riktiga män är samma machokultur som ofta ligger bakom våldsbrott och övergrepp. Nej, vi påstår inte att alla män är våldsamma, sexistiska djur som går bärsärkagång på allt och alla, men vi påstår att alla män är påverkade av machokulturen till olika grader. 

Vi låtsas inte sitta på all kunskap om genus och vi är inga beteendevetare. Vi är simpla lekmän och vi kommer säkerligen skriva dumheter, såra folk, vara onyanserade (det här är säkert en värdelös debattartikel) men vi vill göra det lilla vi kan för att påverka och förhoppningsvis till det bättre. Så tills vidare får ni gärna följa oss på Instagram och Twitter.

@machokulturen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är machokutur ett problem?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.