Männen som skrev Debattartikeln
1 av 2
Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet. - Foto: Privat
Demonstration
2 av 2
"Yttrandefrihet betyder inte att staten ska skydda nazister" - Foto: Copyright:Drago Prvulovic/MalmBild AB / Photographer: Drago Prvulovic

"Yttrandefrihet betyder inte att staten ska skydda nazister"

"Det vår förbannade skyldighet att se till att felaktiga lagar ändras, lagar som i dag ger nazister rätt att sprida propaganda med statens våldsmonopol som skydd", skriver Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När dammet lägger sig efter lördagens nazistdemonstration kan vi konstatera att allt gick deras väg. Motdemonstranterna som till en början var fredliga, började sedan, enligt uppgift, kasta sten och ammoniak mot nazisterna och mot de poliser som var satta att skydda dem.

Dessutom skadades ett tiotal av motdemonstranterna, en del väldigt svårt, när polis gick till angrepp (eller motangrepp, det beror på vem du frågar). Polisen har inget annat val än att sätta in de resurser som krävs för att en demonstration med tillstånd ska kunna bli av, detta är reglerat i lagen.

Och det är där vi anser att man ska rikta sin verkliga kritik mot när det kommer till nazisters demonstrationer. Ingen kan hindra nazister från att ha en åsikt, men det finns inget i vare sig FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna eller Europakonventionen som säger att en stat måste underlätta för nazister att yttra sig. 

Det behövs stärkta lagar som gör att man kan stoppa nazister och andra extremister. Men det har vi inte i dag. Sverige är ett av få länder som saknar skydd i lagen mot grupper som vill utrota delar av befolkningen. 

Det är det vi behöver. inte stenkastning. Pastor Niemöller skrev en berömd dikt om vad som sker om man inte står upp mot nazism.

"I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist; 
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade."

Som medmänniskor, liberaler, piratpartister och antirasister så är det vår förbannade skyldighet att protestera mot nazism samt försöka se till att felaktiga lagar ändras, lagar som i dag ger nazister rätt att sprida propaganda om renrasighet och etnisk rensning med våld, med statens våldsmonopol som skydd.

Niklas Starow, kandidat till Region Skåne för Piratpartiet
Torbjörn Jerlerup, piratpartist, Borgholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.