SSU: "Därför manifesterar vi med tusentals pappersplan"

"Vi kommer släppa pappersplanen i Danderyds kommun, som enligt klassiska jämlikhetsmått är den minst jämlika kommunen i Sverige", skriver Vidar Aronsson, valgeneral för SSU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Vidar Aronsson på Twitter: @vidararonsson 

Sverige är ett bra land att leva i. Menvarje i åtta år med borgerlig regering har jämlikheten i vårt land minskat. Detinnebär att de som bor i ”rätt” område eller kommer från privilegierad bakgrundhar lättare att att hamna i en bra skola, få ett bra jobb eller bra sjukvård.Det är en grupp som senaste åren också fått rejält sänkt skatt.

En av de viktigastefaktorerna för att Sverige blivit så framgångsrikt har varit denSocialdemokratiska strävan efter jämlikhet. För SSU är en politik för jämlikhetdet som valet den 14 september framför allt handlar om. Det handlar om att vialla vinner på om alla, oavsett bakgrund, för lika reella möjligheter i livet.Det ska inte vara förutbestämt vad du ska göra med ditt liv, beroende på var duär född.

Vår plan är helt enkelt att göraSverige mer jämlikt. Vi vill se jobb till unga inom 90 dagar, istället för attsänka deras löner. Välfärden ska inte vara en lekstuga för riskkapitalister,den ska ge trygghet och kvalitet till oss alla. Vi vill investera i en jämlikskola, där varje skolval blir lyckat.

Därför lanserade vi initiativet ”Plan för jämlikhet”. Varoch en av de som deltar sätter ett budskap för jämlikhet på ett pappersplan.Och i morgon manifesterar vi för ett jämlikt Sverige genom att släppa övertusen pappersflygplan med budskapen om ett jämlikt Sverige – från ett flygplan. 

Pappersplanen kommer vackert åka mot marken och för oss varaen symbol för att det ojämlikheter som finns idag – och en uppmaning tillpolitiken att ta tag i alla de utmaningar som finns för att vi ska nå jämlikhet

Vi gör detta i Danderyds kommun, som enligt klassiskajämlikhetsmått är den minst jämlika kommunen i Sverige. Det finns ibland enfördom att förorter som förknippas med miljonprogrammen är där det finns mestsegregation. Vi vill med vår manifestation också problematisera den bilden –segregationen i vårt land växer med högerpolitik, och kanske allra mest i dekommuner som har de bästa ekonomiska förutsättningarna.

Däremot vill vi vara tydliga: vi har inget som helstintresse att peka ut människor som bor i Danderyd. Vi har intresse av att visapå den ökade ojämlikheten.

Vi har inget intresse av att skräpa ner – vi kommer se tillatt städa upp efter oss. Men vi har intresse av att på ett lekfullt, kreativtoch lösningsfokuserat sätt lyfta jämlikheten.

Vi hoppas att vårt initiativ ”Plan för jämlikhet” bidrartill att lyfta vikten av ett mer jämlikt Sverige. Vi vill möta framtiden medsatsningar för ett Sverige där alla får plats och där alla får jämlika chanser.Ett bättre Sverige helt enkelt. För alla.

Vidar Aronsson
Valgeneral, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU  

/
SSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.