Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israels ambassadör: "Vi är den enda demokratin i Mellanöstern"

- 04/09/2014, 11:01
Isaac Bachman

Isaac Bachman

Privat

"Hamas-ledare bor på femstjärniga hotell samtidigt som de utnyttjar kvinnor och barn som mänskliga sköldar för att utlösa de protester vi nu ser runt om i världen.", skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det här är ett tal jag aldrig kommer att få hålla:

"Jag har nu lyssnat till vad en rad dignitärer sagt vid dettamöte. Innan ni går skulle jag bara kort vilja sammanfatta och ge er någratankar att fundera över på vägen hem.

Många av er som samlats här i dag har lämnat Mellanöstern justför att åtnjuta möjligheten att kunna genomföra en sådan här demonstration ochalla de andra rättigheter som en demokrati för med sig. Israel är ett av deländer ni teoretiskt skulle kunna ha flytt till eftersom arabiska medborgare iIsrael är de enda i hela Mellanöstern som åtnjuter fulla demokratiskarättigheter – bland annat rätten att fritt stödja eller kritisera sitt landshandlingar.

I Israel, precis som i Sverige och andra demokratier,respekterar och implementerar vi normerna i ett fritt och öppet samhälle. Harni frågat er själva varför Israel är involverat i alla dessa “hemskahandlingar” som ni just beskrivit så livfullt?

Anledningen är att vi är omringade av just de länder ochregimer ni har flytt ifrån – samt de terroristorganisationer ni undflytt mensom Israel inte kan och inte kommer att fly ifrån.

Eftersom de judiska samfunden är små och de som står upp förIsrael ofta skräms av våldsamma och aggressiva verbala hot, och ibland ävenfysiska överfall, kommer endast era röster att bli hörda.

Det verkar som om ni gör ett bra jobb här i Sverige vadgäller att elda på den allmänna opinionen. Det blir dock endast en väldigtkortsiktig prestation då den endast tjänar till att uppmuntra Hamas och andraextremistiska organisationer att fortsätta med sina handlingar. Det främstaoffret är och kommer alltid att vara det palestinska folket samt de hårtprövade befolkningarna i regionen.

Om det endast är antalet döda som får er att gå ut ochdemonstrera och visa er ilska, hur kommer det sig att ni inte är lika ivriga attvisa er solidaritet med de många gånger större antalet döda i konflikterna somnu sliter sönder länder som Syrien, Irak, Libyen och många andra? Svaret tycksvara att ni huvudsakligen demonstrerar mot Israel och inte till försvar förmänniskors liv eller emot deras lidande, var det än må vara i världen.

Ni vet att tusentals raketer urskiljningslöst avfyras motIsrael. Vi har inte sett er uttrycka någon ilska över detta eller göra någraförsök att förhindra denna raketbeskjutning så att Israel inte hade behövtförsvara sig. Hade ni agerat hade ni inte behövt vara här i dag och ni hadekunnat förhindra den konflikt vi nu ser.

Jag antar att många av er har samlat in pengar till Gaza.Det borde nu stå klart vad dessa pengar används till – raketer och tunnlar ochsom vi sett, lyxliv för Hamas ledare som bor på femstjärniga hotell långt bortfrån Gazas verklighet. Samtidigt som dessa terrorföreträdare leder sinaoperationer från säkra gömställen tvekar de inte att cyniskt utnyttja kvinnoroch barn som mänskliga sköldar för att utlösa de protester vi nu ser runt om ivärlden och som du är en del av.

Hamas bär det fulla ansvaret för den senaste konflikten och dentragiska förlust av människoliv som den förde med sig. Eftersom Hamas även ären del av den palestinska enhetsregeringen hade det varit mycket bättre att niprotesterade utanför den palestinska representationen här i Stockholm."

Som ni vid det här laget förståttär den här texten mina hypotetiska svar till den demonstration jag aldrigkommer att kunna tala inför. Sanningen är den att även här i det fredligaSverige skulle ett försök att tala inför en liknande demonstration sannoliktleda till fysiskt våld. Ovanstående speglar den verklighet Israel ständigtmöter i Mellanöstern. 

Isaac Bachman
Israels ambassadör i Sverige

Håller du med Israels ambassadör?