Take Aanstoot
Take Aanstoot - Foto: Privat

Krögare: "Så här hjälper jag tiggarna"

"Jag hamnar just nu i samma knipa som du, så jag kommer att använda mig av samma genväg till snabbhittad personal", skriver krögaren Take Aanstoot.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Take Aanstoot är krögare, arbetsgivare och entreprenör.

Följ honom på Twitter: @storklompen 

Hej Jens Edgren,

Du har helt rätt, personer som tigger vill precis som de flesta andra människor jobba för sitt uppehälle. Jag undrar varför du ens är förvånad över att han kliver upp och vill följa med för att jobba.

Jag hamnar just nu i samma knipa som du, jag har lovat att fixa mat åt lite vänner på söndag och har verkligen inte tid att fixa detta denna vecka. Så jag kommer att använda mig av samma genväg till snabbhittad personal. Det finns dock ett problem med dessa människor som har drivits hit av otrolig fattigdom i sitt hemland, och det är att de inte har nån förhandlingsposition, så de tackar ja till precis vad som helst, precis vilka erbjudanden som helst. Människor i fattigdom är dåliga förhandlare. Så de tackar ja till jobb utan försäkringar samt utan några större lönekrav, även utan instruktioner hjälper de till med farliga uppgifter som trädfällning. Så var det även med svenskar innan Saltsjöbadsavtalet.

För att råda bot på detta och jämna ut spelplanen finns det kollektivavtal och arbetsmiljölagen i Sverige, två viktiga delar som bestämmer minimilöner, försäkringskrav och hur man hanterar farliga situationer på jobbet. Detta ska tillsammans med ett social skyddsnät se till att folk inte behöver tacka ja till vilka uppgifter som helst till vilken ersättning som helst.

Nu har vi dock ett problem att dessa människor från Östeuropa inte har något skyddsnät i Sverige, och det behöver lösas för folk ska inte behöva förlita sig på välgörenhet. Men inte genom att släppa alla avtal och påbörja en lönedumpning, där man använder dessa människor som en murbräcka för att sänka lönerna för all arbetskraft.

Saltsjöbadsavtalet har tjänat oss väl, vi har haft en stabilitet på arbetsmarknaden som har gjort svenska företag mycket konkurrenskraftiga och pålitliga, man har i samförstånd eliminerat jobb som är farliga eller som inte går att utföra för en ersättning under en viss miniminivå. Man har låtit företagen konkurrera med effektivitet, bra affärsmodeller och forskning, men inte genom att sänka lönerna för låg och icke-kvalificerat arbetskraft under en nivå där man inte kan leva anständigt på den. Detta har å andra sidan gett en mycket stor stabilitet utan stora återkommande strejker, arbetsvägran och oro på arbetsmarknaden. På köpet har vi fått en mycket stark inhemsk marknad. 

Men under många år nu har man försökt urholka Saltsjöbadsavtalet, pressa lönerna och försämra anställningsvillkoren. Som exempel kan nämnas:

1. Lex Laval, där utländska företag verksamma i Sverige i praktiken kan använda den lägsta lönen inom EU.

2. Ointresse av åtgärder mot den illegala trafiken med utländsk registrerade lastbilar (illegal cabotage) har i princip raderat lönerna för F-skattande lastbilschauförer.

3. En arbetskraftsinvandringslag där man gör den invandrade i princip livegen till sin arbetsgivare.

4. Fas3 som har rationaliserat bort många okvalificerade ungdomsjobb.

5. Nu vill M förlänga provanställningen till 12 månader och C vill sänka ungdomslöner.

Så på söndag kommer David och Tinca, och hjälper mig med maten medan vi ska rösta på ett mänskligare Sverige. David och Tinca har fått ett anställningsbevis, de får avtalsenlig lön, skatten och försäkringen blir betald. (Sedan fakturerar mitt bolag mig för dessa kostnader, då detta är en privat utgift.)

Take Aanstoot
Krögare, arbetsgivare och entreprenör

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.