Börje Pettersson
Börje Pettersson - Foto: Privat

"Moderaterna i Skåne är simpla medlöpare till fascismen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Börje Pettersson är en före detta lärare i matematik och fysik, som arbetar aktivt mot rasism inom "Front mot rasism och gryende fascism".

Det står nu klart att Moderaterna i Skåne inte vill öppna sina hjärtan för flyktingar men däremot vill de gärna öppna dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna i flera skånska kommuner. Lars-Ingvar Ljungman, tidigare kommunalråd i Vellinge, är ordförande för Skånemoderaterna och han menar att det inte längre går att stänga ute SD.

"Vi måste fundera på om det är relevant att säga att man inte vill tala med ett parti som en fjärdedel av väljarna röstat på. Även om man är starkt kritisk till SD:s migrationspolitik så finns det ju andra frågor som det går att samarbeta kring", säger Lars-Ingvar Ljungman. Skåne är Sverigedemokraternas starkaste fäste. I en tredjedel av de skånska kommunerna fick partiet mellan 20 och 25 procent av rösterna. Mot bakgrund av detta anser nu Lars-Ingvar Ljungman att det inte längre är möjligt för övriga partier att helt låta bli att prata med SD.

Han får dock mothugg av sina partivänner centralt. Pressekreterare Henrik Sjöström säger att partiets policy är att inte samarbeta med eller göra sig beroende av SD. Policyn har man haft sedan förra mandatperioden och den står fortsatt fast.

Ljungman hamnade på kollisionskurs med Moderaterna centralt redan 2009 då han öppet kritiserade Malmö stad för placeringen av ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. Han skrev då på kommunens hemsida att han ville stoppa boendet och att det inte kan vara Vellinges problem ”att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika”. Vi vill inte ha hit dem, sa han då.

Men han tvingades ge vika efter en kritikstorm från invånarna i Vellinge. Två opinionsundersökningar visade att Vellingeborna inte alls delade kommunalrådets uppfattning. I samma veva fick han dessutom skarp kritik från partiledningen för sina ogenomtänkta uttalanden. I över 20 år hade Vellinge kommun sagt nej till flyktingar. Först nu, efter denna kritikstorm beslutade man 2009 att teckna ett avtal med Migrationsverket.

Lars-Ingvar Ljungman är ordförande i Moderaternas valberedning som ska ta fram den person inom partiet som ska efterträda Fredrik Reinfeldt som ledare. En undersökning av väljarnas inställning till samarbete med SD som publicerades i DN för en månad sedan visar att hälften av Moderaternas väljare vill samarbeta med SD. Men hela 43 procent av samtliga väljare avvisar varje form av samarbete med SD. Kanske beror det på att SD är ett parti som underblåser rasismen och hotar demokratin i Sverige?

Moderaterna i Skåne vill bilda en ny allians - nu tillsammans med SD. Kommer de att lyckas eller kommer de att drabbas av ännu en kritikstorm?

Börje Pettersson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Börje?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.