Tobias Petersson
Tobias Petersson - Foto: Privat/TT

Till SSU: "Ni kan stoppa det horribla slaktandet i Jerusalem"

Tobias Petersson: "En terrorist som körde över ett judiskt spädbarn hyllas, och svenska Socialdemokraterna och SSU har de starkaste kontakterna med just de politiska krafter som uppmuntrar våldet i Jerusalem".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Tobias Petersson på Twitter: @TobiasPPI 

Jerusalem har de senaste veckorna utsatts för ett allt grövre och brutalare våld. Palestinska terrorister attackerar civila för att sedan öppna eld mot IDF och israelisk polis, vilket resulterar i att även terroristerna avlider varje gång. På så sätt kan man jämföra det med självmordsbombningar då terroristerna vet med sig att de med sitt hänsynslösa våld inte går att stoppa på annat sätt än med våld i nödvärn.

I tisdags denna vecka mördades fem judar i en synagoga när de bad. Attacken sägs vara ett svar på att en arabisk busschaufför hittades strypt i västra delen av Jerusalem. Obduktion utförd med arabisk läkare visar att det rörde sig om självmord. 

Men det har inte hindrat palestinska politiska krafter som Fateh, dess ungdomsorganisation Fateh Youth Movement (FYM) och terrororganisationen Hamas från att påstå  att det är alltifrån judiska ”bosättare” till ”nya nazister” som avrättat busschauffören. Fateh är socialdemokraternas systerparti och både Socialdemokraterna och SSU har mycket goda kontakter med partiet och FYM. Nyligen var SSU-representanter nere i de palestinska områdena och deltog i kvinnokonferens hos den palestinska ungdomsorganisationen.

Sveriges rödgröna regering har nyligen erkänt Palestina som stat. Erkännandet, sade utrikesminister Margot Wallström, är ett stöd till ”de moderata och demokratiska krafterna i Palestina”. Men Margot Wallströms och socialdemokraters systerparti, Fateh, är allt annat än moderata krafter.

Fateh och den Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har uppmanat sin befolkning att förhindra att bosättare når Al Aqsa, även kallat Tempelberget, som är en helig plats både inom judendom och inom islam. Platsen är helig för judarna då det judiska templet en gång stod där. I dag finns i stället en moské på platsen. Judar har fått möjlighet att under väldigt begränsade former vistas på Tempelberget. Till skillnad från muslimer får de inte be på platsen. Det är också en överenskommelse som Israel har med Jordanien som av någon anledning har ett särskilt ansvar för platsen. Men representanter för Fateh har inte bara uppmanat till att förhindra judar att nå Tempelberget utan de har också ursäktat mord och likt Hamas hyllat terrorister som mördat israeliska civila.

Bland annat hyllades för några veckor sedan en terrorist som körde över ett judiskt spädbarn. Allt detta för att judar vill ha rätten att befinna sig på Tempelberget och för att en del av dem vill ha samma rätt att be på platsen som muslimer. Inte heller får judar bo i Jerusalem enligt Fateh tycks det som, då bostäder som judar bor i eller kommer att bo i protesteras högljutt mot i Ramallah men också internationellt. Jerusalem, Israels huvudstad som aldrig varit huvudstad i någon annan stat än i en judisk stat, är tydligen inte judisk nog för att få vara Israels huvudstad, där judar kan få bygga bostäder enligt Fateh, FN och Sveriges regering.

Oavsett vilket perspektiv vi väljer att ha när det gäller Jerusalem och Israel så måste vi ändå vara väldigt principfasta med att våld mot civila aldrig får hyllas eller uppmuntras.

Då svenska Socialdemokraterna och SSU har de starkaste kontakterna med framträdande politiska krafter som hyllar och uppmuntrar våldet i Jerusalem anser jag att dessa har stora möjligheter att stoppa våldet och verkligen finna de moderata krafterna. De flesta terroristerna är dessutom unga människor som indoktrinerats av skola och politiska förebilder att hata judar. Därför borde SSU som har projekt ihop med FYM kunna göra något åt hatet och våldsförhärligandet. Inom FYM tycks nämligen våldet också vara hyllat. Jag har hittat flera arabiskspråkiga lokalavdelningar för FYM på Facebook som hyllar våldet och terrorister.

Det är viktigt för freden, demokratiutvecklingen inom Palestinska myndigheten och för den palestinska och israeliska ungdomens framtid, att SSU, som varit väldigt aktivt för ett erkännande av Palestina som stat och som driver projekt i området, visar att man med erkännandet vill vara ett stöd till moderata, demokratiska och fredliga krafter.

Moderata och fredliga krafter finns både bland araber och judar förstås. Själv har jag tyvärr bara mött dessa fredliga krafter bland judar och araber i Israel. Jag är väldigt säker på att genuint fredliga krafter finns i palestinska områdena på Västbanken och Gaza också men de är väldigt förtryckta av sina egna samhällen. Nu måste de genuint fredliga krafterna uppmuntras i de palestinska områdena. Det kan bara ske genom att svenska politiker och svenska politiska ungdomsförbund som SSU når dem och ställer krav på sina bröder och systrar i de palestinska områdena att bli tydliga förespråkare för fred och mot terrorism. 

Många unga dör på båda sidor i konflikten på grund av terrorismen. Varje ung människa som dör i hat och utsläcker andras liv, i stället för att leva ett liv i kärlek och samexistens med sin omvärld är ett misslyckande inte bara för freden utan också för svensk utrikespolitik och mänskligheten. Låt oss vända på detta nu för ungdomarnas och fredens skull. Jag vill be SSU att ställa krav på Fateh och FYM att de fördömer den palestinska terrorismen och tar avstånd från den i både arabiskspråkig och engelskspråkig social media. SSU ni kan rädda liv och bidra till att stoppa våldsspiralen!

Tobias Petersson,
Talesperson för Perspektiv på Israel 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska ssu och regeringen göra mer för att stoppa våldet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.