Torsdag 1 Dec
Stockholm

Schyman: "Nu samlar vi våra krafter igen!"

Gudrun Schyman
Gudrun Schyman. Foto: TT bild

Gudrun Schyman (Fi) skriver om nyvalet och om Sverigedemokraterna.

Kommentera (73)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nu får vi göra det igen. Kanske i ett svårare läge. Det handlar om det extra valet som troligen blir i mars 2015. OM det inte är så att något av de borgerliga partierna nappar på statsministerns fortsatta invit. Han sa faktiskt på presskonferensen att han ville att alla partier skulle veta var hans fanns, OM de ville prata. Han kan inte utlysa nyval förrän den 29 december så det finns ju lite tid kvar. Konstruktiva kompromisser är vanligt t.ex. på den kommunala nivån. Blockpolitiken tillåts inte blockera handlingskraften på samma destruktiva sätt som vi nu sett i riksdagspolitiken.

Därför är det bra om det blir nyval. Förhoppningsvis går då alla partier till val på sin egen politik. Självklart med funderingar på vem som skulle kunna vara med vem, och varför, men utan att binda upp sig så totalt att väljarnas vilja inte kan tränga igenom.

Riksdagsvalet 2014 var det val då de flesta partier stod stilla. Det partier som rörde på sig var tre; SD, M och Fi. Skälet var att där fanns frågor som finns på den axel som på sin ena sida har frågor som tradition, nation, norm och konservatism och som i andra ändan har medborgarskap, mänskliga rättigheter och normkritik.

SD vill forma ett samhälle som många högkonservativa moderater ställer upp på. Strömmen gick från M till SD. Både nationellt och lokalt. Den anda strömmen gick till Fi, som den tydligaste motpolen till det samhälle som SD vill ha. När SD sa Stäng sa vi Öppna. Inte bara vi men Fi var tydligast.

Vi bars av många unga, många helt nya i politiken och av många som ville se både jämställdhet och jämlikhet och frihet från alla former av diskriminering. På en gång. En del kom från MP och V men väldigt många hade aldrig tidigare tilltalats av något politiskt parti, överhuvudtaget.

Vi/Fi fick mycket kritik i valrörelsen för att vi inte hade gjort ett heltäckande budgetförslag. Vi gjorde en utmärkt ekonomisk rapport men beskylldes ändå för att vi inte kunde räkna och att vi därför skulle skapa kaos i riksdagen. Idag har vi sett hur de som ständigt sätter budgeten i högsätet faktiskt har skapat kaos på riktigt. Kanske just för att de glömde bort att det finns människor bakom siffrorna.

Det nya, nu uppkomna, parlamentariska läget gör att många säkert kommer att koncentrera sig på regeringsfrågan. Det kommande valet kan bli en fråga om regeringsduglighet alltså och där har vi/fi inte någon erfarenhet, av naturliga skäl. Många kommer att rösta för att forma en stabil majoritet. Men samtidigt vet vi att väljarna inte i huvudsak ägnar sig åt teknikaliteter. Det är politikens innehåll som är viktigt. SD har sagt att valet ska bli en folkomröstning om invandringen. För eller mot öppna gränser.

Ett nyval blir en utmaning, särskilt för oss som fortfarande bara består av ideella krafter. Alla är volontärer. Gör politik på fritiden. Alla är trötta efter två intensiva valrörelser. Men samtidigt har vi haft en explosionsartad medlemstillströmning under hela valrörelsen. De flesta av våra dryga 22000 medlemmar är nya. För dem var valrörelsen bara början. Valet var som en stor ”kick-off” säger alla de fantastiska aktivister som jag nu möter på min eftervalsturné. Det var starten, nu börjar vi jobba, säger de flesta.

Så vi samlar våra krafter igen och samlar in de pengar som behövs, igen. Vi kommer att vara det parti som har minst resurser men med den högsta ambitionen när det gäller att försvara varje människas lika värde!

Gudrun Schyman

Talesperson, Feministiskt initiativ

Kommentera (73)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.