Tisdag 11 Maj
Stockholm

"Vi kan inte ha 'lite yttrandefrihet' – det är allt eller inget"

Aleksandra Boscanin: “'Jag är för yttrandefrihet men…' är en fras som återkommit frekvent i den senaste tidens offentliga debatt. Jag finner det oroväckande då det inte finns några “men” när det gäller yttrandefrihet."

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Aleksandra Boscanin är aktiv inom Moderata Ungdomsförbundet men skriver egenskap av borgerlig debattör. Hon är även aktuell som årets mottagare av Anna Kinberg Batras stipendium.

Något som lätt glöms bort är att en rättighet inte är samma sak som en självklarhet. Den senaste tiden har vi återigen fått en smärtsam påminnelse om att marken som demokratins grundpelare står på är skakig. Den naturliga reaktionen borde vara att stå upp för det öppna samhället och jag vänder mig mot dem som istället väljer att ifrågasätta.

Många verkar ha missförstått vad yttrandefrihet egentligen innebär och därför vill jag upplysa om att åsikter kan kritiseras och ignoreras. Att någon har rätt att yttra sig betyder inte att man som mottagare måste ta del av det som sägs och att någon har rätt till sina åsikter betyder inte att dessa inte får ifrågasättas. I rätten att yttra sig inkluderas även rätten till respons. Varje attack mot personer som anses ha tvivelaktiga åsikter är därför också en attack mot kritikerna.

Vilka åsikter som ska få yttras har kommit att bli en fråga i fokus. Jag finner frågeställningen problematisk då den för tankarna till åsiktsförbud. Det är inte önskvärt att förbjuda åsikter, hur avskyvärda de än må vara. Faktum är att det inte ens går att genomföra även om man så skulle vilja. 

Det enda som i praktiken är möjligt att förbjuda är yttrandet av dessa åsikter, inte åsikterna i sig. Att gör detta skulle inte ge önskvärd effekt och framförallt så skulle det inte vara moraliskt rätt. En åsikt kan vara olämplig, osmaklig och obehaglig men den kan aldrig vara illegal.

“Jag är för yttrandefrihet men…” är en fras som återkommit frekvent i den senaste tidens offentliga debatt. Jag finner det oroväckande då det inte finns några “men” när det gäller yttrandefrihet. Det existerar inga omständigheter som legitimerar en inskränkning av denna rättighet. Valet står mellan en yttrandefrihet som är kompromisslös eller en demokrati i fritt fall.

Aleksandra Boscanin
Moderata Ungdomsförbundet och borgerlig debattör

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela