Onsdag 21 Apr
Stockholm

Piratpartiet: "Sverige måste sluta vika sig för USA:s särintressen"

Malin Moberg och Christian Engström.
Malin Moberg och Christian Engström. Foto:

"Det fanns en tid när Sverige agerade som ett demokratiskt föredöme för världen – när vi kritiserade övergrepp och skurkstaters agerande. Den tiden är förbi", skriver Christian Engström, Malin Moberg och Leif Svahn från Piratpartiet.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om debattörerna

Christian Engström är f.d. ledamot för Piratpartiet i EU-parlamentet. Han talar på en demonstration för Internets frihet 20/12 i Stockholm.

Följ honom på hans blogg eller Twitter: @Engstrom_PP

Malin Moberg är ordförande för Piratpartiet Herrlunga samt arrangör av demonstrationen för Internets frihet 20/12 i Stockholm.

Följ henne på Twitter: @MalinSoMo

Leif Svahn är ledamot i Piratpartiets partistyrelse.

Följ honom på Twitter: @lsvahn

 Vi ser i fall efter fall hur vårt land går i USA:s auktoritära ledband - nu senast genom tillslaget mot The Pirate Bay.

Det ärbevisat - genom dokument läckta av Wikileaks och uppmärksammade i SVT:s Uppdraggranskning - att USA aktivt påverkat svenska politiker och tjänstemän för attstoppa The Pirate Bay. För USA:s regering är det extremt viktigt att skydda sinstora filmindustri, som upplever sig hotad av The Pirate Bay. Det är på grundav Hollywood och dess filmer som budskapet om att USA är en moralisktöverlägsen stat fortfarande lever. Internet har på allvar utmanat detta detraditionella industriernas propagandamonopol. 

Tack vareInternet vet vi idag att USA är en av "skurkstaterna" som torterarfångar och deras anhöriga - något som bevisades än en gång genom den skrämmanderapport om amerikansk tortyr som släpptes häromdagen. Filmer som läckt ut påInternet visar hur USA dödar oskyldiga från helikoptrar och med drönare. Tackvare Edward Snowden och andra visselblåsare vet vi att den amerikanskaregeringen övervakar sin egen befolkning och förföljer människor som avslöjarderas auktoritära agerande.

Det liggerinte i den amerikanska regeringens intresse att ha ett fritt Internet - vilketförstås även gäller andra auktoritära regeringar. Land efter land försökerinskränka yttrandefriheten på nätet. Handlingarna är likadana världen över,även om ursäkterna varierar. I vissa länder påstår man att det är ettnödvändigt skydd mot terrorister, som krävs för att upprätthålla riketssäkerhet. I delar av världen handlar det om att skydda makthavarnas politiskaoch religiösa åsikter från kritik, och i andra delar handlar det om att bekämpaolika former av pornografi. 

Samtidigtfinns en motreaktion, i form av en rörelse som kämpar för ett fritt Internet. ThePirate Bay har blivit en symbol för denna kamp. Webbplatsen har spridit kulturoch kunskap över hela världen - bortom makthavarnas kontroll över informationen- på ett sätt som få andra lyckats med. Den har bidragit till ökade möjligheterför kulturskapare att själva förmedla sina skapelser till intresserade, utanatt behöva industrins godkännande. Ändå väljer makthavare i Sverige att vikasig för amerikanska särintressen och fortsätta fildelarjakten.

Vi iPiratpartiet tycker att det är hög tid för Sverige att återta sin roll som demokratiskförebild. Det är aldrig acceptabelt att privata vinstintressen prioriterashögre än grundläggande fri- och rättigheter. Piratpartiet har en vision om ettSverige som leder kampen för ett fritt och öppet Internet i ett fritt och öppetsamhälle. Vi kallar alla organisationer och enskilda som delar vår vision tillen partipolitiskt obunden demonstration lördagen 20/12 klockan 14:00 påMynttorget i Stockholm. Frihetskampen fortsätter.

Christian Engström

Malin Moberg

Leif Svahn

Piratpartiet
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela