Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex svenska kändisar: "Alla barn har rätt till en vit jul"

- 23/12/2014, 15:34 -
Ambassadörer för kampanjen Vit jul.

Ambassadörer för kampanjen Vit jul.

TT Bild

"Oavsett anledning så är det viktigt att komma ihåg att fira en vit jul handlar om alla barn och att se julen ur deras perspektiv. Vad tycker egentligen våra barn om oss när vi dricker?", skriver sex ambassadörer för kampanjen Vit jul.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Julär en tid som många associerar till gemenskap och glädje. Enhögtid med många starka traditioner. Som ambassadörer för Vit julvill vi vara med och skapa julens framtida traditioner där alla barnstår i fokus och får fira en jul med trygga och närvarande vuxna.

KampanjenVit jul drömmer om att alla barn har rätt till en jul där barnen,inte alkoholen, står i fokus. Genom att vara en del av kampanjen tarvi vuxna ställning och firar med alkoholfritt under julhelgen. Vivill finnas på barnens sida och stötta fler att välja alkoholfrittgenom vårt ställningstagande.

Förmånga av oss är det en självklarhet att fira julen medalkoholfritt och vi är inte ensamma. Tusentals personer har redantagit ställning på vitjul.se. Anledningarna till att fira en vitjul kan vara många. För några handlar det om att stötta personeri sin närhet så att de lättare ska kunna välja bort alkohol.Andra vill vara en trygg och närvarande vuxen som är en godförebild för de barn de firar jul med och några trivs helt enkeltmed att för egen del vara nykter under julhelgen.

Oavsettanledning så är det viktigt att komma ihåg att fira en vit julhandlar om alla barn och att se julen ur deras perspektiv. Vad tyckeregentligen våra barn om oss när vi dricker?

Ien undersökning som Vit jul har gjort tillsammans med YouGov frågade vi cirka 200 barnom hur de upplever att vuxna blir när de druckit alkohol. En pojkepå sex till nio år svarar att de blir ”Roliga,konstiga och ibland läskiga” ochen annan flicka på sex till nio år svarar att de blir ”Konstiga,gapiga och skrattiga”.

Vibehöver komma ihåg alla de barn som växer upp i familjer där detfinns ett problematiskt förhållande till alkohol men även där detförekommer en låg eller måttlig konsumtion. Vi vet att barnkänner av att vuxna blir annorlunda även av små mängder alkohol.Att bli väldigt skrattig och gapig, behöver inte alltid vara såkul som det låter ur barnets perspektiv.

Barnensupplevelser av julen varierar och en hel del traditioner uppskattasmycket medan andra mest förstör. Några vuxna tycker att alkoholenhör till under julen och att välja att fira en nykter jul kan varaett svårt beslut när förväntningarna och påtryckningarna blirmånga. Som ambassadörer vill vi uppmana alla vuxna som firar julmed barn att ta ställning för en vit jul och komma ihåg atttraditioner förändras genom aktiva handlingar där vi vuxna taransvar och skapar de normer och traditioner vi själva vill ha.

Vit jul bygger på idén om att visa solidaritet med de barn som far illaöver julen. Ju fler vi är desto starkare blir vi och fler barn ochunga kan få en magisk jul. Någonstans måste förändringen börjaoch vi tror den börjar med dig och mig.Ta ställning på vitjul.se du också!

Viönskar er alla en riktigt god vit jul! 

Sarah Dawn Finer,sångerska
Gabriel Wikström (s), folkhälsominister
KittyJutbring, programledare
Börje Salming, egenföretagare
EmmaHenriksson (kd), ordförande socialutskottet
Elisa Lindström,sångerska

Kommer du att skippa alkoholen i jul?