- Foto: Jonas Nilsson

"En tanke av julefrid kan övervinna krig, vi måste finna den tanken varje dag"

"Jag tänder ett ljus idag för de soldater som ägnade dagen att trotsa sin olycksbringare i sin värnpliktsinkallelse och som istället omfamnade sin motpart på andra sidan slagfältet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonas Nilsson är student på Försvarshögskolan. Politiskt orienterad till libertarianismen och bloggar på http://statsfightern.wordpress.com/

25 december 1914 – julen som firades med en fotbollsmatch i ingenmansland mellan skyttegravarna. Soldaterna visade den dagen att en tanke av julefrid kan övervinna krig, vi måste hitta kraften att finna den tanken varje dag och inte bara över julen. Kraften som behövdes var inte att bekämpa fienden utan att stå upp emot den egna staten. Det var med andra ord inte konstigt att det här beteendet förbjöds senare år av statsmännen och generalerna från båda sidorna av kriget. 

Jag tänder ett ljus idag för de soldater som ägnade dagen att trotsa sin olycksbringare i sin värnpliktsinkallelse och som istället omfamnade sin motpart på andra sidan slagfältet.  

De värnpliktiga soldaterna på båda sidorna av kriget, som en del av vårt ”male privilege”, stod inför valet att dö och att döda männen på andra sidan slagfälten med att bli skjuten som desertör eller ordervägrare. De mötte ett öde som närmast kan liknas slaveriet, om än inte ännu värre. 

Nio miljoner soldater stupade i ett krig som handlade om något så menlöst som den egna statens relativa styrka gentemot sina grannländers och där staten hade önskan att tippa maktvågskålen till sin egen favör. Att se kriget som oundvikligt i detta maktspel fick tyskarna att agera, att föregå hellre än att föregås motiverade man krigsutbrottet. 

Europa hade inte sett något större krig på 100 år innan första världskrigets utbrott. De hundra åren karakteriserades av utveckling och industrialisering, vilket blev början på en extrem ekonomisk- och samhällelig välgång. Den fria marknaden lyfte upp en helt ny klass som utmanade aristokratin inte via födslorätt utan på grund av sin egen innovativa förmåga. Att lyckas eller inte att lyckas började bero mer och mer på en själv, du var fri att röra dig över gränserna (utan pass) och att söka de jobb du önskade – allt baserades på frivillighet. 

I krigen som föregick första världskriget, genom historien, utkämpades slagen till stor del av (semi)professionella arméer. Där möttes fiendehären på ett avlägset slagfält för att avgöra respektive nations öde. När välståndet växte under 1800-talet, tack vare den fria marknaden, ökade också incitamenten till en större statsapparat som nu också kunde mobilisera det totala samhället för sin krigföring.

Allt välstånd som man byggt upp raserades i en av de värsta mekaniserade slakterna som vi har varit med om, någonsin. För vad? Någon flagga? Sitt land?

Låt oss minnas den dagen då man la ner sina gevär, granater och bomber för att betrakta sina fiender som bröder, allt på grund av en idé i det här fallet Jesus. Det visar på kapaciteten hos en idé eller en tanke, att den kunde avbryta det mest självmordsbenägna krig vi upplevt, om så bara för en dag. Det enda egentliga felet med berättelsen, som mer känns som en saga är att kriget inte slutade den dagen…

Jonas Nilsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.