Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det krävs kraftiga åtgärder för att stärka demokratin"

Gustav Tällberg och Henry Winckle.

Gustav Tällberg och Henry Winckle.

Privat

Debatt | 27/12/2014 15:59

"Det finns mängder av andra åtgärder för att stärka den svenska demokratin, men dessa tre är en mycket bra början. Demokratin ska bli starkare än någonsin!", skriver piratpartisterna Gustav Tällberg och Henry Winckle.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är i tider som dessa som demokratin känns som mest sårbar. Riksdagen i kaos. Antidemokratiska vindar över Europa. Individer som inte behandlas som människor. Människor som känner att de inte har någonting att säga till om i en snabbt föränderlig värld.

Det är i tider som dessa som demokratin måste bli som starkast. Alla måste ses som lika inför lagen. Alla måste ha samma rätt att yttra sig oavsett vilken åsikt som yttras, så länge åsikten inte är kränkande. Alla måste känna att de har en röst i den offentliga debatten och i det politiska beslutsfattandet.

Det krävs kraftiga åtgärder för att stärka demokratin. Av just denna anledning föreslår Piratpartiet ett antal åtgärder för detta. Först och främst ska alla svenska domstolar få en starkare och tydligare rätt att undersöka om olika lagar är förenliga med de svenska grundlagarna. Dessutom ska alla medborgare kunna väcka frågan till en domstol. Detta stärker de grundlagsskyddade yttrande-, tanke- och åsiktsfriheterna och stärker demokratin.

En andra åtgärd Piratpartiet föreslår är att införa någon form av medborgarinitiativ, både på kommunnivå, landstingsnivå och riksdagsnivå. Det ska vara lättare för vanliga medborgare att bestämma hur Sverige ska styras och det ska inte bara ske vid de allmänna valen. Det ska inte bara vara lobbygrupper som enkelt kan påverka politikerna mellan valen.

Ytterligare en åtgärd är att öka transparensen inom myndigheter och offentligt finansierade företag genom att stärka offentlighetsprincipen och andra lagar, som Lex Maria. Det ska vara tydligt vilka politiker som fattat ett visst beslut. Det ska vara enkelt för journalister att lyfta fram missförhållanden i vården, medan personerna som lyft fram missförhållandena självklart ska få vara anonyma. Detta både för att enklare ställa ansvariga politiker och tjänstemän till svars och för att politiker ska ta större ansvar för sina beslut. Viktiga beslut som rör alla ska inte sekretessbeläggas.

Det finns mängder av andra åtgärder för att stärka den svenska demokratin, men dessa tre är en mycket bra början. Demokratin ska bli starkare än någonsin! Ett öppet och demokratiskt samhälle försvaras genom att stärka demokratin och inte genom att försvaga den. Ett öppet och demokratiskt samhälle försvaras genom att inkludera alla i den offentliga debatten och inte genom att bara inkludera vissa. Ett öppet och demokratiskt samhälle försvaras genom att beslutande organ är transparenta och lätta att granska och inte genom att de svårgranskade.

Vill du också ha en starkare demokrati? Våga vara annorlunda och bli pirat du också på blipirat.nu!

Gustav Tällberg, Piratpartiet
Henry Winckle, Piratpartiet