Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Angelica till sin lillebror "Det är inte du som är sjuk. Det är vi som är det."

Angelica Håkansson
1 av 2

Angelica Håkansson

privat

2 av 2

privat

Debatt | 31/12/2014 14:51

DEBATT. Angelica Håkansson har skrivit en gripande text till sin lillebror.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För22 år sedan kom jag till jorden och året efter kom du ochlillasyster. Jag minns inte tiden utan er. På varje bild som jagplockar fram ur minnet finns ni.

Detvar på skillnader fokus låg under de första åren vi hadetillsammans. Jag såg att du och lillasyster blev alltmer olika medanåren gick. Lillasyster började lära sig gå, men det gjorde intedu. Lillasyster lärde sig säga långa meningar, men det gjorde intedu. De där skillnaderna kantade varje moment. De var som ett spöke– någonting som ständigt var närvarande och som smakade sorg ochorättvisa.

Men så gick åren och spöket ändrade form. För varjeord som var för svårt för dig att säga, hittade du på ett annat.”Musik”- som vår just ett sådant ord – kallade du för”ajaj”, eftersom farmor alltid sjöng den där låten för ossnär vi var små; ”Ajajaj, det bultar och det bankar...” Du togmed andra ord det material du redan hade, och byggde med hjälp avdet en bro över det hinder som låg framför dig. Ibland kännsspråkbarriären som en kall mur mellan dig och mig, men du hjälpermig att klättra över den.

Lillebror,du är så duktig på att bygga broar och klättra över murar. Viandra, vi är sjuka. Vi är sjuka, för vi får panik när vår vägblockeras av ett hinder. Vi ser inte alla de tusentals andra stigarsom finns, inte alltid. För oss är murar stora, kalla ochskrämmande. Vi förstår inte att de är till för att klättraöver, men det gör du.

Lillebror,när du är glad så ler du och skrattar. När du är ledsen låterdu tårarna komma. Du låter dina känslor komma fram omedelbart ochobehindrat. Lillebror, vi är sjuka. Ibland när vi är arga, så lervi. Ibland när vi blir rädda så bröstar vi upp oss och låtsasvara oberörda. Ibland viskar vi fastän vi vill skrika. Vårakänslor stoppas av saker som artighet och normer. Vi är inte öppnasom du är, lillebror. Vi är sjuka.

Lillebror,du störs inte av fasader. Du dömer inte folk efter hur de ser uteller hur de pratar. Du tittar på hur en person bemöter dig, ochutefter det bedömer du huruvida personen är någon värd attanförtro sig åt eller inte. När du fått förtroende för någonvisar du det, med såväl kramar som varma blickar. Lillebror, vi ärsjuka. Vår bild av någon kantas av fördomar och rädsla. Alladessa fördomar och tidigare upplevelser sätter sig som hinnor påvåra ögon. Vi har så svårt att se.

Lillebror, vi är sjuka, förvi bygger murar mellan oss och andra. Vi bygger murar, medan duklättrar över dem. Och även när vi lyckats komma nära någon –tagit oss förbi murar av skepticism och fördomar – så tvekar viinför att visa våra känslor. Det är inte alltid självklart föross att krama dem vi tycker om. Vi är sjuka, lillebror, för viskapar svårigheter av det som borde vara lätt.

Lillebror,jag ser fortfarande det där spöket ibland, det där som smakar sorgoch orättvisa. Jag blir förbannad över att vissa kroppar fungerarsämre än andra. Jag vill skrika när jag ser din frustrerade min,när din kropp inte gör som du vill. Men samtidigt finns detnågonting varmt och guldfärgat över det där spöket. Det talar omhur fantastisk du är. Hur mycket du ser som inte vi ser. Hur mycketdu förstår som inte vi förstår. Hur mycket du kan lära oss. Dukan lära oss att hitta nya stigar, att bygga broar och att varaenvisa. Du kan lära oss att se förbi fasader och bryta oskrivnalagar. Du kan lära oss att älska varandra så innerligt ochobehindrat som du gör, och lära oss att visa det. Du kanske rentavkan bota oss, lillebror, för det är inte du som är sjuk. Det ärvi som är det.


Angelica Håkansson