Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige är mer än landet lagom"

- 28/01/2015, 13:51 -
Debatt

"En sann Sverigevän ser inte lagom, den ser möjligheter, människan och reformvilja"

Privat

"En sann Sverigevän ser inte lagom, den ser möjligheter, människan och reformvilja"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flertaletundersökningar pekar på att svenskar känner sig generellt setttrygga, jämställda och tycker migration är något bra. Svenskamedborgare är sekulariserade och anser självförverkligande ochindividuell frihet är viktigt. Sverige beskrivs ofta som landetlagom, inte för mycket inte för lite. Det kan låta bekvämt, litesådär lagom ljummet. Men det är dags att vi lämnar visionen omlandet lagom bakom oss och vågar ta vid handling för de nödvändigareformer som krävs inom bostads, arbetsmarknad ochintegrationsområdet.

Tidigaregenerationer har klarat av att leva i denna ljumna tillvaro, men vi80 och 90-talister är dem som kommer behöva fatta både denödvändiga och tuffa besluten för ett öppet, dynamiskt ochglödhet Sverige. Detsom har hänt är att vi har vaggats in i en skev trygghet om attstaten är svaret på alla samhällsproblem, och att vi numera äroförmögna att ta ansvar och forma våra egna liv. Välstånd ärnågot som uppstår tack vare företagande, d.v.s. entreprenörer sombrinner för en idé som de vill tjäna pengar på. Vinst är såledesett perfekt verktyg för att våga satsa 100 % på sin idé samtidigtsom man bidrar till hela samhället genom skattsedeln. Det ärsåledes en win-win situation som tyvärr helt ha glömts bort idebatten.

GenarationY det vill säga vi 80 och 90-talister, är den första generationensom fått växa upp med en enorm ovisshet om framtiden. Världen somvi känner till den är föränderlig och för att kunna lösa dagensutmaningar och stå rustade inför kommande behövs dessa treåtgärder göras:

1. Avreglera bostadsmarknaden och införa marknadshyror, så att det blir lättare och enklare att bygga nya bostäder.

2. Skrota LAS och annan stelbent arbetslagstiftning och öka lönespridningen, så att alla kan få sitt första jobb och där anställningstrygghet handlar om att kunna få ett nytt jobb snarare än att kunna stanna på samma plats.

3. Förstatliga skolan så att vi får en enhetlig och välfungerade skola där kvalité genomsyrar utbildningen och där lärarnas status åter höjs.

Viär övertygade om att Sverige kan vara ett dynamiskt och vibrerandeland där det finns plats för mångfald och idérikedom. DärJante-Sverige är ett minne blott och där frågan är inte vem somkommer att låta mig; utan vem som kommer att stoppa mig.Välfärdsstaten ska inte vara en fallskärm utan fungera som enstudsmatta när den enskilda faller. Den falska tryggheten ska intefå oss att ta enkla utvägar, att skylla motgångar på någonannan, om det så är stat eller främling – för det är inte vadsom byggt Sverige starkt. 

En sann Sverigevän ser inte lagom, den sermöjligheter, människan och reformvilja, #Sverigekanbättre.

Albin Axelsson, liberal debattör och juriststudent
Emil Esselin, är liberal debattör, ekonomistudent och aktiv i Moderaterna

Kan Sverige bättre?