Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hägglund är en av få som förstått Twitters styrka"

- 29/01/2015, 14:06 -
Ifrågasättande av Göran Hägglunds twittrande
1 av 2

Deeped Niclas Strandh: "Det är logiskt att Göran Hägglund ”avgår” på Twitter.

Privat

Politiker
2 av 2

Tweeten blev ifrågasatt av Nclas Strandh

Faksimil

Deeped Niclas Strandh: "Det är logiskt att Göran Hägglund ”avgår” på Twitter. För det han lärt sig är att genom att skapa en aktiv närvaro så tar man också kontrollen över storyn"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så kom den dagen. Då Göran Hägglund avgår som partiledare. Och det är logiskt att nyheten kommer först på Twitter. Från honom själv. 

Jag är inte KD-anhängare. Jag är nog inte ens någon Göran Hägglund-anhängare. Men jag gillar @goranhagglund på Twitter. Där har han varit tror jag längst av alla partiledare, figurerade redan i Brit Stakstons bok Politik 2.0 som kom ut inför förra valet. 

För han har förstått Twitters styrka: att inte bara räkna retweets (vilket han haft en hel del genom åren) utan att mycket sällan ducka för vad vi kan kalla ”interaktioner”. Kolla bara de fem visningar av den skämtsamme Hägglund som Emanuel Karlsten samlat ihop.

Göran Hägglund har skapat närvaro på Twitter och undvikit megafåneri. Han har svarat när han funnit det värt, vågat vara personlig och få politiker har fått så många skämt citerade. Han har visat en hel del tålamod - och vågat att avsluta diskussioner som inte leder någon vart. Alla kan inte vara kompisar på internet. 

På många sätt har ändå Göran Hägglund tillsammans med Carl Bildt varit de som i en starkt politiskt intresserad twittersfär drivit Alliansens politik. Det är där han kunnat försvara och förklara utan att hans ord blir omtolkad av journalister. 

Så det är logiskt att han ”avgår” på Twitter. För det han lärt sig är att genom att skapa en aktiv närvaro så tar man också kontrollen över storyn. Han bygger därmed sin egen plattform för det som komma skall - och inte minst: tar udden av twitter-stjärnreportrarnas flashande. 

Det sätt som Hägglund och Bildt valt att använda Twitter bör bilda skola inom den svenska politikerkåren. Detta då det för allt för många av övriga politiker är Twitter antingen en envägskanal, eller så är de inte ens där. 2015 har vi fortfarande flera statsråd som inte använder de kanaler som ökar synligheten gentemot traditionella medier och därmed befolkningen, och göra det på sina egna villkor. 

Så en hemläxa för politiker, pr-konsulter och politiska rådgivare är att närstudera Göran Hägglunds konto. Kopiera inte utan fundera hur du eller din uppdragsgivare kan skapa sin egen närvaro på ett sätt som gör att det håller. Länge. 

Jag hoppas att @goranhagglund fortsätter vara en källa till alltifrån leenden till politiska åsikter även när ägaren nu blir civil. För Twitter vore tråkigare utan Göran Hägglund.
Till sist måste man också hålla med @KatteAbbe - ingen politiker har en coolare bild på Twitter.

Deeped Niclas Strandh,
sociala mediestrateg