Ifrågasättande av Göran Hägglunds twittrande
Deeped Niclas Strandh: "Det är logiskt att Göran Hägglund ”avgår” på Twitter. - Foto: Privat

"Hägglund är en av få som förstått Twitters styrka"

Deeped Niclas Strandh: "Det är logiskt att Göran Hägglund ”avgår” på Twitter. För det han lärt sig är att genom att skapa en aktiv närvaro så tar man också kontrollen över storyn"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så kom den dagen. Då Göran Hägglund avgår som partiledare. Och det är logiskt att nyheten kommer först på Twitter. Från honom själv. 

Jag är inte KD-anhängare. Jag är nog inte ens någon Göran Hägglund-anhängare. Men jag gillar @goranhagglund på Twitter. Där har han varit tror jag längst av alla partiledare, figurerade redan i Brit Stakstons bok Politik 2.0 som kom ut inför förra valet. 

För han har förstått Twitters styrka: att inte bara räkna retweets (vilket han haft en hel del genom åren) utan att mycket sällan ducka för vad vi kan kalla ”interaktioner”. Kolla bara de fem visningar av den skämtsamme Hägglund som Emanuel Karlsten samlat ihop.

Göran Hägglund har skapat närvaro på Twitter och undvikit megafåneri. Han har svarat när han funnit det värt, vågat vara personlig och få politiker har fått så många skämt citerade. Han har visat en hel del tålamod - och vågat att avsluta diskussioner som inte leder någon vart. Alla kan inte vara kompisar på internet. 

På många sätt har ändå Göran Hägglund tillsammans med Carl Bildt varit de som i en starkt politiskt intresserad twittersfär drivit Alliansens politik. Det är där han kunnat försvara och förklara utan att hans ord blir omtolkad av journalister. 

Så det är logiskt att han ”avgår” på Twitter. För det han lärt sig är att genom att skapa en aktiv närvaro så tar man också kontrollen över storyn. Han bygger därmed sin egen plattform för det som komma skall - och inte minst: tar udden av twitter-stjärnreportrarnas flashande. 

Det sätt som Hägglund och Bildt valt att använda Twitter bör bilda skola inom den svenska politikerkåren. Detta då det för allt för många av övriga politiker är Twitter antingen en envägskanal, eller så är de inte ens där. 2015 har vi fortfarande flera statsråd som inte använder de kanaler som ökar synligheten gentemot traditionella medier och därmed befolkningen, och göra det på sina egna villkor. 

Så en hemläxa för politiker, pr-konsulter och politiska rådgivare är att närstudera Göran Hägglunds konto. Kopiera inte utan fundera hur du eller din uppdragsgivare kan skapa sin egen närvaro på ett sätt som gör att det håller. Länge. 

Jag hoppas att @goranhagglund fortsätter vara en källa till alltifrån leenden till politiska åsikter även när ägaren nu blir civil. För Twitter vore tråkigare utan Göran Hägglund.
Till sist måste man också hålla med @KatteAbbe - ingen politiker har en coolare bild på Twitter.

Deeped Niclas Strandh,
sociala mediestrateg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.