- Foto: Privat

MSU Skåne: "Nu behövs krafttag mot psykisk ohälsa"

Lina Cronquist (MSU Skåne): "Vid ökad tillgänglighet söker fler patienter hjälp och genom det kan fler svenska ungdomar komma ur sitt destruktiva tankesätt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Psykiskohälsabland svenska ungdomar har blivit ett utpräglatsamhällsproblemsom existerar i samtliga socioekonomiska grupper. Den psykiskaohälsanbland unga har ökati Sverige sedan 1990-talet. I en rapport frånOECD, "Mental Health and Work: Sweden" framkom det att varfjärdeung svensk lideridagav psykiskaproblem.Ungdomar som varken arbetar eller studerar tenderar att drabbashårdast.I rapportenbetonades vikten av fler insatser görs föratt färreunga ska falla offer förpsykisk ohälsa.

Genomrapporten frånOECD demonstrerades att på grund av psykisk ohälsa förlorarSverige 2,8% av BNP varje år i form av förloradproduktivitet och kostnader förvårdoch omsorg. Siffror likt dessa ärdet konkreta sättetatt rent statistiskt visa hur utbrett ett samhällsproblemär.Det som däremotärvärtatt belysa,men som inte framkommer genom statistiska undersökningaräratt bakom varje siffra finns en människa.I det härfallet ärdet barn och ungdomar som far illa. 

I praktiken innebärdetta att varfjärdeelevi ett svenskt klassrum befinner sig i riskzonen föratt drabbas. Insatser måstevidtas i ett tidigt skede föratt bevara elevers välbefinnandeoch föratt risken förpsykisk lidande ska vara så minimalsom möjligt.Den svenska skolan borde ha ett närmresamarbete med den redan etablerade verksamheten Ungdomsmottagningen,annars kändsom UMO. UMOären viktig grundpelare förungdomar i Sverige. Därfinns möjlighetförunga upp till 25 årsålderatt sökaprofessionell hjälpi form av samtal med kuratorer, träff med sjuksköterska,tillgångtill preventivmedel och så vidare.

Fokusbör därmed riktas mot attUMO i sin helhet förbättras:att tillgänglighetenökarsamt att vårdenoavsett geografisk plats ska vara lika. Alla ungdomar som mårdåligti Sverige ska fåhjälpoch stöd.UMO ären välfungerandeenhet som mångaungdomar idag kännerstort förtroendeför. 

Verksamheten bördock förbättrasoch ses över.Exempelvis börkopplingen mellan skolan och UMO stärkas,väntetidernatill kuratorer och liknande personal förkortassåatt fler ungdomar får möjlighetatt samtala kring de problem och utmaningar de har. UMO ären välfungerandeverksamhet som kan lyfta en del ungdomar som inte nåttdet stadium därBUP börkopplas in. UMO kan därmedvara en verksamhet som avlastar BUP, såatt deindivider som nåttett mer kritisk hälsotillståndska få deresurser som de behöver.Resurserbör nyttjas på rättplats och vid rätttillfälle. 

Vid ökadtillgänglighetsökerfler patienter hjälpoch genom det kan fler svenska ungdomar komma ur sitt destruktivatankesätt.Genom att tydligt visa ungdomar vilka befogenheter och hjälpmedelsom UMO har ärvi övertygadeom att fler unga vuxna i Sverige kan fåmöjlighetenatt komma ur sitt kritiska hälsotillstånd.

Lina Cronquist,
MSUSkåne

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.