Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Västbanken har aldrig tillhört en stat som kallas Palestina"

- 21/03/2015, 14:12

AP

Magnus Folkegård: "Detta område är omtvistat och tillhör i dagsläget ingen stat, varken arabisk eller israelisk. Istället för att bara klandra Israel kan man ju också klandra den palestinska myndigheten för att inte ta sitt ansvar gällande sin egen befolkning".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en debattartikel, publicerad den 18 mars, beskriver Palestinagrupperna och Isolera Israel, Israel som "en antidemokratisk apartheid-stat".

Alla israeliska medborgare har lika stor rätt att rösta och att ställa upp som partikandidater. Det tredje största partiet i valet den sjuttonde mars var en koalition av arabiska partier och visar att demokratin i Israel är stark och att apartheid är ett främmande ord i det sammanhanget.

Om man är genuint intresserad av att fredsprocessen ska befrämjas så måste man logiskt sett utöva påtryckningar på båda parter. BDS-rörelsen och era organisationer har inget som helst intresse av att bojkotta araberna för att tvinga dem att söka fred med Israel.

Västbanken har aldrig tillhört en stat som kallas Palestina. Israel erövrade det markområdet från Jordanien i ett försvarskrig 1967. Israel har den internationella rätten att kontrollera Västbanken i och med palestinamandatets erkännande 1922.

Under kriget 1948-49, räknar man med att ungefär 700 000 araber lämnade Israel. De flesta gjorde det på uppmaning av kringliggande arabstater som lovade dem att Israel skulle förstöras och judarna förintas så att de skulle kunna komma tillbaka och ta över.

Redan i Balfourdeklarationen står det klart att den blivande judiska staten inte ska diskriminera de icke-judiska folk som redan bor där. Det var inget villkor från FN.

Den enda juridiska skillnaden mellan araber och judar är att araberna är undantagna från obligatorisk militärtjänst för att inte tvingas till att slåss mot sina arabiska grannar. Detta kan resultera i en del skillnader eftersom de som tjänstgjort i armén har rätt till vissa förmåner efter avslutad tjänstgöring.

Israel förhandlade under många år med arabstaterna om en lösning på flyktingfrågan. Israel tog gärna emot hemvändande araber i utbyte mot fredsavtal med arabstaterna. Detta nekades konstant vilket gör att Israel inte kan hållas ansvariga för att de inte fick återvända.

93 % av Israels mark ägs av staten. Den kan dock inte köpas varken av judar eller araber. Alla israeliska medborgare, oavsett etnicitet, har rätt att hyra mark av staten.

Avsaknaden av vatten, el och så vidare gäller byar på Västbanken. Detta område är omtvistat och tillhör i dagsläget ingen stat, varken arabisk eller israelisk. Istället för att bara klandra Israel kan man ju också klandra den palestinska myndigheten för att inte ta sitt ansvar gällande sin egen befolkning. Men det ligger inte i ert intresse.

Blandäktenskap är förbjudet enligt religiös lag. Även bland muslimer finns religiösa lagar som förbjuder det. Att kritisera Israel för detta men inte kritisera muslimska länder för samma sak är absurt. Lagen från 2003 har tillkommit av säkerhetsskäl.

När det gäller ert citat av Avigdor Lieberman så bifogar jag hela intervjun som en länk så kan läsaren avgöra hur mycket som är taget ur sitt sammanhang.

Vänligen
Magnus Folkegård