Ulf Rådberg.
Ulf Rådberg. - Foto: Privat

"Våra liv känns meningslösa och vi förnekar det"

Ulf Rådberg skriver om vardagen, vad vi distraherar oss med och frågar sig om vi någonsin får tid för oss själva.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ulf Rådberg är en 19-årig student och bloggare från Bromma. Hans blogg hittar du här.

Jag undrar en sak. Hela tiden är vi socialt begränsade i den bemärkningen att vi måste umgås med andra, familj, vänner, och så vidare.

Sällan är vi totalt ensamma. Och när vi väl är det så försöker vi distrahera oss på olika sätt, med tv-serier, sociala medier, böcker eller annat. Och har vi inte några telefoner, tv-apparater, tidningar eller böcker i närheten så distraherar vi oss med ytliga tankar om vardagen – vi planerar och analyserar på ett plan som endast är kopplat till vardagens trivialiteter.

Men när får vi tid för oss själva, på riktigt? När tillåter vi oss själva att tänka och känna på djupare och mer existentiellt kopplade plan?

Nästan aldrig skulle jag vilja påstå, generellt alltså. Det skiljer sig så klart från person till person men jag tror att vi alla är så pass uppslukade av vardagen och alla dess krav och förväntningar på oss, att vi förlorar oss själva och endast i viss minimal utsträckning kan lyssna inåt och fokusera på mer betydelsefulla livsvärden.

Och när vi väl konfronteras av oss själva, frivilligt eller ofrivilligt, blir vi skrämda och känner ångest. På kvällar då vi ligger i våra sängar ensamma och ska sova, och inte förmår oss att distrahera oss från oss själva genom planeringar och dagsanalyser, så slår konfrontationen till som en smäll. Vi tvingas se oss själva och den synen är oftast obehaglig.

Vi inser att våra liv känns otillfredsställda och ensamma. Att vi saknar kontakt med oss själva. Detta väcker djup ångest inom oss. Och det snabbaste och enklaste sättet att undvika denna ångest är att isolera sig ännu mer från sig själv, låta vardagen ta ännu mer plats, bli fullkomligt uppslukad av livets trivialiteter.

Vi förnekar för oss själva att våra liv känns meningslösa. Så det jag undrar, är helt enkelt, vad känner och tänker ni när ni ligger helt ensamma med er själva på kvällarna och ska sova och inte orkar distrahera er med vardagsplaneringar eller sociala medier? Blir ni konfronterade eller är ni lyckliga?

Ulf Rådberg,
Bloggare och student

Liv
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.