1 av 6
- Foto: Minna Wallin/TT
2 av 6
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 6
- Foto: Icon Photography / Pavel Koubek
4 av 6
- Foto: Tomas Oneborg
5 av 6
- Foto: Fanni Olin Dahl / FANNI OLIN DAHL TT
6 av 6
- Foto: Minna Wallin

"I dag firar Feministiskt Initiativ 10 år – vi har skrivit historia!"

Sofia Karlsson: "Att Feministiskt initiativ kan fira sin 10-års dag i dag beror i mångt och mycket på att det var feminister från den antirasistiska rörelsen och från hbtq- rörelsen som orkade stanna kvar och bråka och vara obekväma den där första tiden"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 4 april 2005 satt jag på ett podium tillsammans med fyra andra framför vad som måste varit hela Sveriges samlade journalistkår. Vi var där för att presentera en nybildad organisation, Feministiskt initiativ. Det var en mäktig känsla, nervöst såklart, men framförallt var det en känsla av att JA! Nu händer det. Nu skriver vi historia, nu kommer det att hända saker.

Rykten hade florerat ett tag att Gudrun Schyman med flera hade något stort på gång. Jag hade till och med blivit utpekad som tilltänkt partiledare i en artikel i Expressen några veckor tidigare. Sanningen var att vi var runt ett 40-tal personer som på olika sätt i hemlighet hade arbetat i månader, några av oss längre än så, med det som skulle bli Feministiskt initiativ.

Det var dags att göra något för att jämställdhetsfrågan inte skulle vara satt på undantag längre. Men exakt vad vi skulle göra hade vi inte bestämt när vi kallade till presskonferens. Några av oss ville att vi skulle ha en feministlista till riksdagsvalet 2006, för några var utgångspunkten att vi skulle kraftsamla och starta en bred rörelse med fokus folkbildning och aktivism.

Andra hävdade att vi skulle kunna göra både och varför nöja sig med ett sätt att genomföra förändring på. Presskonferensen var ett startskott till att bjuda in alla som ville vara med och forma vad Feministiskt initiativ faktiskt skulle bli och göra. Vi satt inte där på podiet för att presentera ett helt nytt färdigt parti eller organisation. Vi satt där för att bjuda in fler att vara med skriva historia.

Gensvaret blev enormt. Tusentals medlemmar strömmade till på vad som kändes bara ett par dagar. ”Alla” började prata jämställdhet och feminism och till vår första kongress i september 2005 inkom 100-tals motioner.

I början var det lätt, nästan för lätt. Vi blev hyllade och upplyfta, undersökningar visade att en stor del av svenska folket ville se ett feministiskt parti i riksdagen. Jag och många med mig var länge övertygade om att vi skulle komma in i riksdagen 2006.

Men efter ett tag var ingenting lätt längre. Många hyllningar hade vänts till hat. Homofobin, rasismen och kvinnohatet visade sig på så många olika sätt. Flera av våra företrädare fick uppleva hot och trakasserier. Med skrämmande tydlighet blev det uppenbart att den jämställdhet och jämlikhet vi tror oss ha i Sverige bara är en väldigt tunn fernissa.

Jag har alltid velat vara med och göra världen mer rättvis och jämlik och jag har alltid älskat att engagera mig. Min feministiska kamp och glöd startade och grundades redan under min tonårstid. En ung tjej som blev kallad hora, snabbt lärde sig spelet och förväntades hålla sig på sin plats.

Jag upptäckte helt enkelt könsroller och könsmaktsordning utifrån en tonårstjejs perspektiv. Utifrån det perspektivet formulerade jag min feminism. Jag såg mycket men jag var också blind. Vilket visade sig med smärtsam tydlighet under bildandet av Fi. Jag kunde först inte för mitt liv begripa varför vi inte alla blev överens om formuleringar kring plattform och politiska förslag snabbare. Vi var ju alla feminister, det skulle väl inte vara så svårt?

Efter ett tag började jag fatta. För första gången reflekterade jag till exempel över min vita hudfärg och vilka förmåner den ger mig. Jag brukar beskriva det som att jag nu förstår varför en del män verkar vara så frustrerade på feminismen och ogärna ser att deras kön ger dem förmåner och makt. Det gör ont att granska sina egna privilegier och se hur man också är med och upprätthåller dem.

Att Feministiskt initiativ kan fira sin 10-års dag i dag beror i mångt och mycket på att det var feminister från den antirasistiska rörelsen och från hbtq- rörelsen som orkade stanna kvar och bråka och vara obekväma den där första tiden. Som puttade Feministiskt initiativ i rätt riktning och som la grunden till att många därefter kunde fortsätta att vara obekväma både inom och utanför Feministiskt initiativ och gör att vi i dag har en organisation som är högst relevant för att få in en feministisk dimension i alla maktens rum.

För fernissan är fortfarande tunn vad gäller jämställdhet och jämlikhet både i Sverige och i övriga världen. Organisering är viktigare än någonsin så det är med glädje och stolthet jag säger grattis till Feministiskt initiativ i dag och ser med tillförsikt framemot när vi kan fira Feministiskt initiativ 20 år. Då kommer Feministiskt initiativ ha skrivit historia igen.

Sofia Karlsson,
Feminist och stolt medgrundare till Fi,
Talesperson för Fi 2005-2007

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.