Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fotomodellen Agnes: "Fram med Nutellan – här ska firas!"

- 06/04/2015, 10:12 -
1 av 4

Privat

2 av 4

Privat

3 av 4

Privat

4 av 4

Privat

Agnes Victoria Hedengård: "Förstår ni alltså att jag har slitit som en jävla idiot och förstört min kropp mer eller mindre för att kunna jobba i Frankrike, men nu, nu är jag plötsligt för smal? HA! Detta är fantastiskt"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

HEJA FRANKRIKE!

Jag gråter glädjetårar.

Jag har varit modell i snart 5 år och de senaste 2 åren har jag varit för ''stor'' för industrin. Sen ett år tillbaka har jag hetstränat, skippat måltider och gått dagar där jag inte ens har druckit vatten. Jag har inte levt ett hälsosamt liv alls, jag har levt ett liv för att passa in i modell-idealet. Vänner omkring mig har kommit till mig upprepande gånger och sagt att det jag gör är farligt, men jag har inte lyssnat. Vilket jag i dag ångrar.

Jag är 180 cm lång och väger 56 kg, jag har alltså ett BMI på 17.3. Jag får alltså höra att jag är för ''stor'', har inte de ''rätta måtten''. Om jag är 3 cm för stor runt rumpan då får jag inga jobb. ''Ingen utomlands kommer vilja anställa dig om du har fel mått'' osv osv. De säger att det inte handlar om vikten, jag måste bara gå ut och gå samt äta rätt. Men så for jag börjar träna och äta allt mindre, vet ni vad som händer? Jo, jag går ner i vikt. Suprise suprise!

Men för mig att någonsin kunna passa in i detta brutala ideal – måste jag såga av mina höftben. Mitt BMI är nästintill kritiskt och om jag går ner ytterligare 5 kg kommer jag inte finnas längre. Det är sjukt vad jag har gått igenom eller rättare sagt låtit min kropp gå igenom.

Det läggs alltså mer energi på hur smal du är – än på hur ditt ansikte ser ut. Om jag nu har ett fotogeniskt ansikte men en alldeles för stor rumpa, så ska väl inte min baksida vara en anledning för mig att inte få jobb?

Det är de senaste månaderna jag har insett att jag aldrig ska förlora ett enda kilo till för modellindustrin. När jag var i Grekland fick jag se tjejer som var ännu smalare än mig och deras matscheman skrämde mig. Jag vill starta en ny era, en ny modellvärld där man får se ut hur fan man vill.

Äntligen har en av världens mest kända land inom mode gjort revolt! ''En modell måste ha minst 18 i så kallat BMI för att få jobba. Den som bryter mot förbudet kan dömas till sex månaders fängelse och böter på upp till 75 000 euro.''

Förstår ni alltså att jag har slitit som en jävla idiot och förstört min kropp mer eller mindre för att kunna jobba i Frankrike, men nu, nu är jag plötsligt för smal? HA! Detta är fantastiskt, kanske är detta början på något stort.

Fram med Nutellaburken – här ska firas!

Agnes Victoria Hedengård,
Fotomodell

--

Den här texten publicerades ursprungligen som en facebookuppdatering. Läs originalet här.

Borde Sverige införa också en nedre BMI-gräns?