Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Mr Cool ställer in – är Twittervänstern nya Öholm-högern?"

- 08/04/2015, 20:48 -
Freddi Ramel och Mr Cool.

Freddi Ramel och Mr Cool.

Privat / Youtube / Montage

​Twitter har i dagarna rasat mot rapparen Mr Cools våldsironiska och kvinnoförnedrande texter, någonting som för tankarna till den kristna högern och ett tv-program från 80-talet. Drevet är nymoralistiskt och inkonsekvent, skriver Freddi Ramel, journalist och musikvetare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Året var 1984 och tidningen OKEJ:s chefredaktör Anders Tengner hade blivit inbjuden till ett numera kultförklarat avsnitt av debattprogrammet Svar Direkt med Siewert Öholm.

Bandet W.A.S.P., eller ”V.A.S.P. – vi ar säjtans pipel”, som Siewert Öholm valde att kalla dem, sjöng låttexter om att knulla som bästar och hade en uppseendeväckande liveshow, vilket fick moralisterna att gå i taket.

Anders Tengner fick ensam försvara linjen att låttexter om mord och våldtäkt inte nödvändigtvis behöver betyda att artisten själv är vare sig mördare, våldtäktsman eller förespråkare av detsamma. Tengner menade att man även inom musik kan spela en karaktär, men blev ivrigt ifrågasatt av en hel studiopublik av vettskrämda småbarnsföräldrar.

2015 står i stället den förment radikala unga, feministiska vänsterrörelsen på Twitter för den enögda moralismen. Nu med udden riktad mot standup-komikern Anton Magnusson och hans rap-karaktär Mr Cool, som i förra veckan blev bokad till Emmabodafestivalen.

Det är skandal och han måste stoppas, menade man. För någon dag sen startades också en namninsamling för att få det verkställt. På onsdagen gick Mr Cool själv ut på sin Twitter och meddelade att nätaktivisterna hade vunnit: konserten ställs in.

Det man reagerar mot är artistens texter, som ofta överdrivet beskriver våldtäkt, pedofili, mord och andra likartat vidriga och stötande ämnen. I Facebookgruppen ”Avboka den sexistiska och rasistiska rapparen” – som i skrivande stund har knappt 1500 likes- antar man dock utan belägg att det är artistens egna åsikter som återspeglas i texterna.

Följande står att läsa:


Som bevis på att vi dessutom har att göra med en tvättäkta rasist tar man en tweet som Mr Cool har skrivit, ett medvetet dåligt och helt obegripligt skämt om judar och homosexuella:

Detta gör man utan att berätta att 90 procent av Mr Cools tweets uppenbarligen skrivs utifrån perspektivet av en fiktiv karaktär. Det står också helt klart att subjekten i hans twitterskämt inte utgör dess måltavla. Det är en drift med stereotyper, fördomar och allmän dumhet.

Här är fler exempel på Mr Cools twittrande:

Detsamma gäller Mr Cools musik, som man vildsint citerar ur utan att ens försöka tolka det som annat än ett skamlöst propagerande för rashat, våldtäkter och massmord.

Är det möjligt att Anton Magnusson spelar på det våldsamma, äckliga och grova som del av den karaktär han valt att kalla Mr Cool, precis som andra artister som bokats till sommarens festivaler? Som exempelvis Tyler, the Creator från hiphop-kollektivet Odd Future, som spelar på Way Out West i Göteborg i augusti. I låten ”Yonkers” beskriver han hur han våldtar en gravid tjej för att sedan berätta för sina vänner att han har haft en trekant.

Nedan följer fler grafiska och grova våldtäktsskildringar från Tyler, the Creator:

Mr Cool verkar inom samma tradition som Tyler, the Creator men också svenska artister som Johnny Bode, Eddie Meduza, Onkel Kånkel och Lilla Lovis (bokad tre år i rad av Emmabodafestivalen), underhållare som alla passar in under paraplybegreppet ”könsrock”.

Det är musik som har som syfte att provocera, chockera och äckla, ett fenomen som länge varit en del av i synnerhet hiphopen, hårdrocken och punken i stort. Och det må räknas som en låg form av kultur av somliga, rentav totalt vidrigt och osmakligt. Men förstår inte dessa nätaktivister att man agerat nyttig idiot åt någonting man avskyr?

Hela Mediasverige har uppmärksammat Mr Cool på grund av drevet. Han har gått från relativt obskyr till rikskänd på bara en vecka, tack vare den ogenomtänkta och affektdrivna stormen av nymoralistisk panik som popvänstern skapat på Twitter.

I en krönika i nättidningen Festivalnytt går man allra längst. Där basuneras det ut att Mr Cool sysslar med ”konst som strider mot de mänskliga rättigheterna”. I rubriken frågar man sig också, lustigt nog, ”när går vi över gränsen?”

Jag kan tänka mig många saker i världen som strider mot de mänskliga rättigheterna, men en skånsk rappare och komiker med pubertala och grova texter är inte en av dem.

Och ska man bojkotta eller stoppa det ena, så bör man rimligen bojkotta eller stoppa det andra. Hip-hopgruppen Onyx är till exempel bokade till Debaser medis den 14 maj.

Nedan följer ett utdrag ur deras låt ”Blac Vagina Finda”:

”Leavin the hoes, smackin the hoes, leavin em on the subway / Lost without a care but can’t walk cause that ass is broken (…) Ya don’t stop, And ya don’t quit, We’re gonna be fuckin some bitches kid…”

Var är Facebook-gruppen för att bojkotta Debaser?

Och var är Facebook-gruppen för att bojkotta Way Out West?

Ja, vart går egentligen Twittervänsterns gräns?

Freddi Ramel,
Journalist och musikvetare

Denna text publicerades först på musiksajten Populaermusik.