Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fi studenter: "Det vore en riktigt dålig idé att införa studieavgifter"

Fi studenter: "Istället för att diskutera huruvida studieavgifter ska införas bör diskursen cirkulera kring hur den högre utbildningen kan bli tillgänglig för alla"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I sitt debattinlägg på SvD Opinion den 20 april 2015 argumenterade Moderata studenter för sitt förslag om införande av studieavgifter för högre utbildning. Fi studenter vill genom detta belysa vilka problem som finns i Moderata studenters argumentation och vilka konsekvenser förslaget skulle kunna leda till.

Självklart finns det stora utmaningar inom högre utbildning, men att avgiftsbelägga utbildningarna är inte en lösning utan bara ytterligare en nyliberal reform. Att låta studenterna själva bekosta en del av sin högre utbildning för att öka utbildningarnas kvalitet bygger på en problemanalys som saknar klassperspektiv.

Det framlagda förslaget är förenat med möjligheten att ta studielån för att täcka hela den föreslagna studieavgiften. I samband med detta bör det påpekas att det inte är gratis att utbilda sig i Sverige. En heltidsutbildning är just på heltid. I och med detta är en utelämnad till studiemedelssystemet för att försörja sig under studietiden. En kandidatexamen motsvarar idag 213 600 kronor i studieskuld. En masterexamen ger en studieskuld på ytterligare 142 400 kronor. Om moderata studenters förslag skulle realiseras skulle detta (för de studenter som nödgas låna även till studieavgiften) innebära ytterligare upp till 500 000 kronor i studieskuld för en masterexamen. Är det rimligt att en nyutexaminerad ska starta sitt arbetsliv med över 850 000 kronor i skuld?

Moderata studenter hävdar vidare att förslaget inte missgynnar individer med begränsade ekonomiska resurser och avslutar artikeln med att det inte ska spela någon roll varifrån du kommer, utan vart du är på väg. I sann borgerlig anda upplyfter de klassresan som det stora idealet men förbiser helt den halva miljonen kronor som kommer ligga dessa klassresenärer i fatet under resten av deras arbetsliv. Det är ett antal tusenlappar i månaden som inte kommer gå till vederbörandes barn, hem eller karriärinvesteringar. Således lever klasskillnaderna vidare även efter nådd slutdestination och de studenter som inte varit nödgade att ta det här lånet kommer alltid att ligga en halv miljon före.

Avgiftsfri utbildning är en av de absoluta grunderna i det svenska utbildningssystemet. Detta kommer av att en välutbildad befolkning gynnar samhället, varför samhället bör stå för den största delen av kostnaderna. Att införa studieavgifter riskerar att fullständigt utestänga mindre privilegierade grupper från utbildningssystemet, förstärka och cementera klassklyftorna samt leda till snedrekrytering av studenter.

Istället för att diskutera huruvida studieavgifter ska införas bör diskursen cirkulera kring hur den högre utbildningen kan bli tillgänglig för alla. Vi bör tala om hur kostnader för utbildning kan reduceras ytterligare. Vi bör tala om hur de patriarkala strukturer som råder på universiteten och högskolorna kan brytas.

Malin Rönnqvist Vagnér, Fi studenter
Madeleine Wahlund, Fi studenter
Frida Lindström Fager, Fi studenter Stockholms universitet
Sara Kopljar, Fi studenter Lund
Sofia Lucas,
Fi studenter Uppsala

Bör vi införa studieavgifter?

Mer:

"Utbildning är en rättighet, inte en vara"