"Jag är tjock och helt underbar som jag är"

- 17/05/2015, 15:32 -
Josefine Nylander

Josefine Nylander

Privat foto

Josefine Nylander skriver att det är problematiskt att tjocka människor alltid bara förknippas med problem och missnöjdhet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Övervikt är ett ämne som alltid är på tapeten och aktuellt. Det som diskuteras är allt från att fler människor blir överviktiga till fettförakt och fettskatt. Att vara tjock ses överlag som något negativt och folkhälsoexperten Stephan Rössner går ut och säger att ”ingen vill vara fet”.

Att jag är tjock är ingen hemlighet, ändå blir människor alltid lika förvånade och lite illa berörda när jag benämner mig själv som tjock. Och varför det? Jag är tjock, det är så jag ser ut, det är så min kropp kan beskrivas. Varför känner då människor behovet av att svara ”Nej du är fin!” när jag säger att jag är tjock? Att vara tjock är inte något som automatiskt betyder att en är ful. Kan jag inte vara både tjock och fin?

Svaret är ja. Så klart jag kan. Och inte bara kan, så klart jag är! Varför är det då så svårt för människor i min omgivning att inte förknippa ordet tjock med ful eller fel?

Att övervikt och tjocka personer alltid nämns negativt i medier som tidningar och tv har så klart med detta att göra. I princip varje dag blir vi matade med artiklar som dryper av fettförakt och tv-program som skriker fatshaming. Ta exemplet Biggest loser där deltagarna hetsas till att förlora vikt så snabbt som möjligt, utan att någon så mycket som ens nämner alla nackdelar med att träna för mycket eller förlora vikt för snabbt. Det är underhållning det. Och det är också fettförakt.

Den enda gången tjocka personer visas i medier är om de vill eller försöker gå ner i vikt. En tjock person går alltså bara bra att visa om den inte trivs med sig själv och vill förändras. Så klart att detta påverkar hur människor ser på tjocka personer. Om inte ens tjocka själva visas som nöjda så är det självklart fel att vara tjock. Det är budskapet som förmedlas. Så varför inte visa tjocka personer som är nöjda? Varför inte lyfta fram dessa i tv och tidningar? Jo för att det inte finns något som provocerar så mycket som en person som är nöjd med att vara tjock och inte vill förändras.

När jag benämner mig själv som tjock, för att jag är det, så tänk då på att jag fortfarande kan vara fin, snygg, vacker och så vidare. Att förknippa tjock med ord som ful, äcklig, motbjudande är det normaliserade fettföraktet i dig som talar. Jag behöver inte ändra på mig för att vara snygg eller för att vara fin. Jag är tjock och helt underbar som jag är. Och vet ni vad? Jag är nöjd med det.

Josefine Nylander