Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"I går föddes ännu ett barn i bojor"

- 16/06/2015, 09:58 -

Fredrik Sandberg/TT

Yasmine Larsson från Republikanska föreningen skriver om den nya prinsbebisen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går den 15 juni 13.45 föddes det, enligt uppgifter, på naturlig väg ett friskt pojkbarn till två lyckliga föräldrar. Ett barn säkert lika efterlängta och älskat som alla andra barn som föds men därvid stannar likheterna. Denna pojke är född utan de rättigheter som vi förväntar oss att svenska barn ges.

Han är född utan egentlig religionsfrihet. Trots att hans pappa katolik är han i enlighet med svensk grundlag tvingad att, precis sin mamma, bekännas till den rena evangeliska läran. Han kommer aldrig ges frihet att röra sig utanför Sveriges gränser utan att först ha frågat statschefen om lov. Och när han en dag finner kärleken är det inte bara statschefen utan även regeringen som äger rätten att överpröva hans beslut. Att för att hans föräldrar råkar vara Madeleine Bernadotte och Chris O´Neill.

Han kan förvisso förvänta sig ett liv mer privilegierat än vad många barn ens kan drömma om men det kommer till ett pris av att drillas in i offentlighet. Två timmar efter födseln hölls det en presskonferens till hans ära. Ikväll väntas den första bilden på honom pryda kungahusets hemsida.

För att inte prata om alla de tidningsrubriker som han redan fyllt. Inom några dagar hoppas vi få veta hans namn, fram till dess kan vi rösta på vad vi tror det blir. Erik? Karl? Gustav? Kanske en ny Bertil?

Efter det kommer det att bli tv-sänt dop, kusinfoton, bilder från första skoldagen och så vidare och så vidare. Att han i enlighet med barnkonventionen kommer garanteras rätten till ett privatliv är inte ens att tänka på. Tvärtom ingår han nu i monarkins pr-maskineri och kommer flitigt att användas som ett sätt att förstärka mystiken och upphöjdheten som monarkin närs på.

Till skillnad från sin syster, Leonore, som är född i USA och därför i en framtid borde kunna ställa upp i presidentval så kommer hennes bror aldrig kunna göra det. Den posten i Sverige är tillskriven att en vacker dag bli kusin Estelles. För oss republikaner är det orimligt att denna arvsmonarki ska få fortsätta och att ännu ett barn har fötts in i monarkins bojor.

Den vackraste av gåvor som svenska folket och politiken kan ge kusinerna Bernadotte vore att göra Sverige till republik. Men i väntan på det så hoppas vi att mamma Madeleine Bernadotte ger sitt barn friheten att välja själv genom att abdikera.

Pappa Chris O´Neill har ju redan från början valt bort sin prinstitel.

Yasmine Larsson,
Ordförande för Republikanska föreningen