Politik
Sex ungdomsorganisationer: "Vi är ungdomsrörelsen, vi är motkraften mot arbetslöshet, rasism, diskriminering, politisk apati och det är dags att dubbla stödet" - Foto: Privat

"Dags för er politiker att visa att ni tror på oss unga"

Sex ungdomsorganisationer: "Vi är ungdomsrörelsen, vi är motkraften mot arbetslöshet, rasism, diskriminering, politisk apati och det är dags att dubbla stödet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi är sex distriktsorganisationer som samlar fler än 40 000 medlemmar och hundratals föreningar i våra regioner; vi står bakom LSU - Sveriges Ungdomsorganisationers kampanj #Dubblastödet. Det är dags för politiker att visa att de tror på unga och att öka stödet till organisationerna som engagerar unga varje dag.

Vi arbetar med HBTQ-frågor, elevers rättigheter, spelhobbyn, nykterhet, förankring av demokratin, ungas drömmar, politik och mycket mer. Vi samlar tusentals bevis på att vi vill engagera oss och att vi bryr oss om vår omvärld. För unga, av unga skapar vi genom ideella demokratiska metoder mötesplatser, kompetenser, ledare, vänner och arrangörer. Unga engagerar sig i samhället bäst tillsammans med andra unga och ett ökat stöd skulle förbättra förutsättningarna för engagemanget.

Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor delar varje år ut ett statsbidrag till ungdomsorganisationer i Sverige. Trots att bidragsberättigade organisationer har ökat från 87 till 106 de senaste tio åren har potten stått still runt 210 miljoner kronor, enligt LSU:s rapport “Ungdomsorganisationer i siffror”. Detta betyder att den genomsnittliga organisationen tappat en femtedel av sitt statsstöd de senaste åren. En större ungdomsrörelse borde stödjas och uppmuntras.

Vi ser många utmaningar i samhället för unga. Psykisk ohälsa ökar, ungdomsarbetslösheten och bostadsbristen gör en hel generation otrygg. Krafter som bejakar rasism och annat strukturellt förtryck blir starkare. Genom ungdomsrörelsen odlas kompetenser inom kommunikation, normkritik, ledarskap, sociala färdigheter och demokrati.

Ansvar, självständighet, utbildningar och möten skapar ett självförtroende som gynnar Sveriges demokrati såväl som ungdomars anställningsbarhet. EU-rådet, LSU och Folkbildningsförbundet är aktörer som lyfter fram kompetenserna i ungdomsorganisationer som viktiga för framtiden, vilket det går att läsa mer om i LSU:s rapport Erkänt Engagemang.

Våra föreningar kan inte sänka trösklarna för demokratisk organisering eller en meningsfull fritid när de inte har råd att boka en lokal. Vi kan inte ge ett seriöst stöd till tusentals medlemmar när vi inte har råd med de satsningar på mötesplatser, föreningsstöd och rekrytering som vi vet att våra rörelser behöver. Vi är många men vi behöver samla fler. Vi är bra men vi behöver bli bättre.

Politiker: visa oss att ni tror på demokratins och ungas kraft. Visa oss att samhället investerar i ungas kompetenser, påverkan och fritid. Vi är ungdomsrörelsen, vi är motkraften mot arbetslöshet, rasism, diskriminering, politisk apati och det är dags att dubbla stödet.

Sebastian Krantz, ordförande Sverok Stockholm
David Persson, ordförande Stockholms Ungdom
Amanda Nordenberg, ordförande UNF Stockholm
Amanda Karlberg, ordförande Stockholms Elevkårer
Simon Sundell, ordförande Vi Unga Stockholm
Mikael Berg, vice ordförande RFSL Ungdom Öst

LSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.