Söndag 4 Dec
Stockholm

"Det äcklar mig hur män sexualiserar Lisa Holm på nätet"

Våld mot kvinnor.
1 av 4
Annelie Babitz anser att det är förjävligt att män kränker våldsoffer som Lisa Holm och Elin Krantz på nätet. Foto: Polisen/Faksimil
2 av 4
. Foto: Annelie Babitz.
Lisa Holm blev bara 17 år gammal.
3 av 4
Lisa Holm blev bara 17 år gammal. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lisa Holm.
4 av 4
Kommentarer på sociala medier. Foto: Faksimil

Annelie Babitz anser att det är förjävligt att män kränker våldsoffer som Lisa Holm och Elin Krantz på nätet.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Annelie Babitz är journalist och författare.

Häromdagen slog jag upp min laptop för att se hur långt de kommit i Lisa Holm fallet. Såg hur några hyllningsvideor lagts upp på Youtube. Såg hur Lisa i en av dem spexar loss, ler in i kameran och säger något om att: "Vi är 'the red team' och kommer att bomba er med gröna bomber." Sen vänder hon huvudet lite på sned, hakar vid ett tillfälle upp sig på orden och rodnar.

Och där, i all sin oskuldsfullhet framstår hon som urtypen för en ung, levnadsglad tjej, på väg in i vuxenlivet. Men lite längre ner i kommentarsfälten dyker det upp saker som får det att vändas i magen på mig. Här ska hon definieras utifrån sitt kön, på en skala av sexuell attraktionsförmåga. "Okej, here we go again", tänker jag. "Here we go."

Gissar att kommentarsfälten med största sannolikhet om några dagar kommer att se ut som hos våldtagna och mördade Elin Krantz, med inlägg som: "Hora, hon förtjänade. Så går det för tjejer som går hem själva."

Kommer liksom inte att bli förvånad om liknande saker skrivs om Lisa Holm. Suck.

(Det finns påtagligt mycket värre kommentarer, men av respekt för anhöriga har vi valt att inte ha med dem /Redaktionen)

Och om lilla 10-åriga Engla som blev mördad av en pedofil finns det trådar på Flashback där män (ja, jag förmodar att det är män) undrar om hon hade varit ”knullbar” om hon hade fått leva.

När jag läser dessa vidriga saker kan jag inte låta bli att undra över varför kvinnokönet rymmer så mycket makt att det till och med, då det tillhör en död kvinna, eller en död liten flicka kan uppfattas som enormt provocerande för vissa män? Så provocerande att de måste gå ut på nätet och kränka offret ytterligare, genom att utmåla henne som hora, säga att hon förtjänade det, objektifiera henne, ta bort alla de egenskaper som gör henne mänsklig.

När jag, helt febrig av allt kvinnohat på nätet, lyfter blicken från min laptop och stirrar upp på min planetmobil i taket kan jag ännu mer påtagligt känna hur mina utrymmen i samhället bara verkar bli mindre och mindre. Och samtidigt, på radion spelas "Nasty Girl" med Destiny’s Child, där Beyoncé Knowles sjunger:

"Nasty put some clothes on, I told ya

Don't walk out your house without no clothes on, I told ya

Girl what ya thinkin' bout lookin' that to' down, I told ya

These men don't want no hot female that's been around the block female, you nasty girl."

Hm, jag kan inte minnas att jag sett Beyoncé själv i mer än trosor och bh på sig i sina videor? Sjyst ändå, att hon kommit på bättre tankar. Jag menar att det är varje kvinnas rätt att shakea sitt nakna ass.

Men att bli smutskastad på nätet är nog inget som Beyoncé oroar sig över, eller ens reflekterar över då hon sjunger om denna nasty girl, det vill säga utmålar andra kvinnor som horor.

Men för oss andra, levande eller döda som inte är Beyoncé, fungerar ”horifieringen” av våra kön, speciellt på nätet, som en sorts patriarkalt lackmustest, som svarar på om du som kvinna är en ”good slut”, (en god slampa/hora) eller bara en ”slut”, en ”hoe”, som förtjänar att våldtas och mördas. Så enligt detta übersjuka lackmustest förtjänade både Engla och Elin att våldtas och mördas.

Men Beyoncé, allas vår Beyoncé är definitivt en ”good slut”. Och genom sitt äktenskap med Jay-Z, och sin rikedom har hon råd att ständigt ha minst tio livvakter runt sig om någon ändå skulle få för sig att hon är en ”slut”, en ”hoe”, som förtjänar att våldtas och mördas.

Men för andra, well, för oss kvinnor som inte har råd med tio livvakter spelar det ingen roll om du investerat i ett kyskhetsbälte på Ebay, eller om du haft din gamla malätna NASA-overall på dig under midsommarfirandet, för du ska veta att du ändå kan våldtas och mördas och sen bli utmålad som hora på nätet.

Annelie Babitz

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.