Tisdag 18 Jan
Stockholm

"Ätstörningar är ett helvete jag lovar att du inte vill hamna i"

Andreas Strömblad​ skriver att vi ska strunta i alla ideal och leva lagom i stället.
1 av 3
Andreas Strömblad​ skriver att vi ska strunta i alla ideal och leva lagom i stället. Foto: Privat / TT
Andreas Strömblad.
2 av 3
Andreas Strömblad. Foto: Privat
"Ätstörningar är ett helvete" skriver Andreas Strömblad.
3 av 3
"Ätstörningar är ett helvete" skriver Andreas Strömblad. Foto: TT NYHETSBYRÅN

​Andreas Strömblad​ skriver att vi ska strunta i alla ideal och leva lagom i stället.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Andreas Strömblad är författare till boken "Ett helvete är också ett liv" och levde tidigare med ätstörningar.

Vad ska vi göra för att få bukt på alla dessa rådande problem inom skönhet, hälsa och träning som sporrar många till att gå in i destruktiva förhållande kring mat och vikt? Hur ska man lyckas hålla sig på banan när media och människor i omgivningen uppmuntrar att man ”bör” hålla på att träna flera timmar åt gången och äta så lite eller så mycket som möjligt? Proteinshakes och proteinbars och allt annat möjligt som passar de som pumpar muskler till helvete, hur ska de veta hur mycket protein de bör få i sig? Oftast har de ingen koll, utan äter dubbla mängder protein, och vet inte ens att kroppen bara kan ta upp emot 60-80 gram protein per dag.

Vi vet för lite om våra kroppar, det är nog många överrens om, men ändå fortsätter vi vara ovetande om vad som är bäst för oss själva. Antingen är man en stor muskelknutte som deffar sig snygg inför kommande skönhetstävlingar, eller också fortsätter bygga upp musklerna till sådana nivåer att både tjurnacke och sexpack, sätter sig både på ryggen och magen. Vi driver oss själva till sådana orimliga gränser, och när de väl är nådda, då kan gränsen mellan liv och död vara närmare än vad man tror.

Tjock, fet, anorektisk, bulimistisk, ortorexisk, deffad, muskulös eller bodybuildare – kommer dessa sjuka ideal någonsin få ett stopp, nu när samhällets ideal om hur man borde se ut, är sjukare än vad de någonsin tidigare varit? Folk som är födda under 1900-talets mitt kan inte förstå vad som har hänt med dagens ungdomar och unga vuxna. På deras tid fick man den motion man behövde genom arbete och genom promenader som ingick i vardagen, mellan tvätt och städning, arbete, matlagning och mycket annat som var hälsosamt.

Man åt allsidigt och precis så varierat att man höll en vikt som var sund. Givetvis fanns det även under den tiden smala och större personer, men ofta kan man i dessa fall prata betydligt oftare om kraftig benstomme, för vi är alla människor olika byggda. Vissa är födda smala (genetiskt) och har därför svårt att gå upp i vikt, medan vissa är födda att lättare lägga på sig kilon, trots att de kanske äter precis lika mycket som någon annan. För så är det ju.Vi är alla olika, och vi bör inte jämföra våra yttre med varandra.

Utan tvekan skulle det bästa vara att försöka komma tillbaka till det ”gamla samhället”. Det samhälle när folk inte var fanatiska i sin träning, när de åt sådant som de ville ha och faktiskt lyssnade till sin kropp, något som många idag inte gör. Kroppen vet oftast bäst, vad den vill ha och vad den behöver, men vi människor har kommit in i en era där vi vill pressa oss själva till det allra yttersta. Om det handlar om att få större självrespekt eller att man vill visa för sig själv att man kan, det är individuellt, men vi är ju så duktiga själva på att sporra varandra till att träna och äta nyttig mat. Det är inte alls konstigt att ätstörningar är så vanliga. Alla dieter där man väljer bort kolhydrater, fett eller protein skadar oss och göra att vi blir sugna på det som vi tar bort i kostcirkeln.

Kroppen behöver lite av allt; socker, protein, fetter, kolhydrater från alla möjliga matprodukter, och inte enbart från viss mat som kan tyckas kännas bäst och säkrast, för vi lurar oss själva genom att tro detta, att bara viss, speciell mat är okej just för mig. Som så många dietister säger, och det är dem man ska lyssna på – ät av allt, ät tillräckligt och varierat. Uteslut inget av det som du tycker om att äta. Ändra inte om i färdiga recept. Köp inte lightprodukter, utan håll dig till de produkter som faktiskt håller sig inom rimliga fetthalter.

Även om ordet ”Lagom” är ett av de tråkigaste och mest uttjatade att använda, så finns det inget bättre ord att använda sig av när det kommer till hur man ska äta och fördela dina måltider under dagen. Följ kostcirkeln, skippa dieter, känn efter vad du är sugen på, ät lagom mycket av det (oftast står det bak på förpackningar och liknande vad en normalportion innefattar).

För er som tenderar/ligger i riskzon just nu att få ätstörningar kan jag bara säga – var uppmärksam och begrunda och rannsaka dig själv om du håller på att byta ett sunt liv till ett liv som innebär mattankar, träning och vikt. Varför vill jag träna mer? Varför ska jag byta ut en liten chokladkaka mot en banan, trots att jag är sugen på just choklad? Det är de små ändringarna som ganska fort gör att man hamnar i en ätstörning och att vara uppmärksam och lyssna på andra som vill dig väl är den bästa medicinen mot att falla in i ett liv som betyder – helvete.

Andreas Strömblad

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela